Wykonanie
Cześć =) Dziś potrawa dobrze większości z nas znana z dzieciństwa,czyli
jajka w
sosie musztardowym =)
Jajka w
sosie musztardowym kojarzą mi się przede wszystkim z stołówkami we wczasowych ośrodkach wojskowych nad polskim morzem, do których jeździliśmy co roku z babcią, dziadkiem (dziadek jest wojskowym-pułkownikiem) i kuzynem. Dzięki temu doskonale znam większość
polskich miejscowości nadmorskich =)
Jajka w
sosie musztardowym to potrawa szybka, prosta i jednocześnie smaczna.Doskonale pasuje w tym przypadku
marchewka z
groszkiem lub
fasolka szparagowa.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciem i zachęcam do samodzielnego przygotowania =)
Potrzebne będą:-
jajka- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
mąki- szklanka
wody- 1/4 szklanki
śmietany 36%- 4-5 łyżek
musztardy-
sól i
pieprzSposób wykonania:1)
Jajka gotujemy na twardo.2) Na patelni robimy złocistą zasmażkę z
masła i
mąki.3) Dodajemy
wodę, zagotowujemy, dodajemy
musztardę mieszając.4) Na koniec dodajemy
śmietanę oraz
sól i
pieprz.5) Można chwilę pogotować dla uzyskania pożądanej gęstości.6) Sprawdzamy konsystencję i smak. Być może trzeba będzie dodać trochę
wody, jeśli
sos musztardowy jest za gęsty, lub
musztardy, jeśli jest za mało pikantny.Smacznego =)Agnieszka / Maciek