ßßß
Klasyczna jajecznica(2 porcje)Składniki:40 g masła, oraz mały kawałek ekstra (opcjonalnie)4-6 jajek2 łyżki śmietanki 36% (opcjonalnie)sól i pieprzPrzygotowanie:Na patelni najlepiej z grubym dnem umieszczonej na małym ogniu rozpuść masło. Przygotowane jajka wbij do miski i roztrzep je delikatnie widelcem. Wlej je do patelni z rozpuszczonym masłem i wymieszaj.Smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W celu otrzymania kremowej i delikatnej jajecznicy, smaż przez 3 do 4 minut, jeżeli wolisz bardziej ściętą smaż kolejne 2 minuty.Gdy jajecznica jest już taka jaką lubisz, wmieszaj 2 łyżki śmietanki i ewentualnie dodatkowy kawałek masła, po czym dopraw solą i pieprzem. Podawaj natychmiast, najlepiej z tostami.Smacznego!
English versionScrambled eggs(2 servings)Ingredients:40 g butter, plus a knob of butter (optional)4-6 eggs2 tbsp cream (optional)salt and pepperPreparation:Melt butter in a shallow, heavy pan set over low heat. Break eggs into a bowl and beat very lightly with a fork. Tip into the pan with the hot, melted butter and stir.Cook over low heat, stirring gently and more or less constantly with a wooden spoon. It will take 3 to 4 minutes for the eggs to become just set, but very creamy. If you prefer firmer, dryer scrambled eggs, cook for another 2 minutes.When the eggs are scrambled to your liking, add 2 tbsp light or heavy cream or a little bit of butter, and season with salt and pepper. Scrambled eggs are best served immediately.Enjoy!
Share the post "Klasyczna jajecznica / Scrambled eggs"


