ßßß
Macie już pomysł na jutrzejszą kolację? Mam nadzieję, ze ten Wam się spodoba :-) tym bardziej, że podobno wiosna zbliża się wielkimi krokami, więc może i w kuchni pora na zmianę dań na lżejsze? No w każdym razie ja od jakiegoś czasu poprawiam sobie samopoczucie lżejszym jedzeniem :-) W końcu jakoś trzeba się pocieszać gdy niektóre dżinsy czas odłożyć na półkę zapomnienia... ;-)SKŁADNIKI1 pojedynczy filet z kurczaka1/2 sałaty lodowej1 garść roszponki (porządna garść ;-) )3 jajkakilka małych pomidorów1/2 świeżego ogórka1 czerwona papryka4 - 5 łyżek oliwy z oliwek1 łyża octu jabłkowegosól, pieprz, słodka mielona paprykastarty ser grana padano
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w ćwiartki. Fileta oczyszczamy i kroimy w paski, a następnie obtaczamy w papryce zmieszanej z solą i pierzem. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i smażymy na niej mięso. Sałatę i paprykę kroimy w paski, ogórka (ze skórą) w półplasterki, a roszponkę dzielimy na pojedyncze listki - wszystko wkładamy do salaterki, a następnie doprawiamy sosem: mieszamy pozostałą oliwę z octem jabłkowym, solą i pieprze. Całość dokładnie mieszamy. Na talerze nakładamy wymieszane sałaty, na nich kładziemy kawałki kurczaka, jajka i pokrojone pomidory. Całość posypujemy startym grana padano.