Wykonanie
Dzisiaj post obiadowy. Danie lekkie, bo przy dzisiejszej temperaturze trudno cokolwiek zjeść.
Sałatka a'la grecka, bo jest to mój
miks tego co miałam w lodówce.
Sałatka grecka - tradycyjna
sałatka kuchni greckiej, podawana w różnych wariantach, znana i jadana na całym świecie. W wersji z Grecji: grubo pokrojone
pomidory i
ogórki,
czerwona cebula w plastrach, zielona,
słodka papryka w plastrach,
oliwa z oliwek,
ser feta (w lokalach - w plastrze,
feta po grecku – plaster),
oliwki brązowe, czasem także zielone, niekiedy dodaje się
kapary,
anchois, oraz - jako
przyprawę -
oregano.
Sałatka, którą w Polsce nazywa się grecką nie ma z tą prawdziwą nic wspólnego. U nas bowiem wrzuca się do takiej sałatki różne rodzaje
sałaty,
pomidory,
rzodkiew,
ogórki zielone,
oliwki,
paprykę, itd.Więc moja dzisiejsza
sałatka jedynie kolorami przypomina tą typowo grecką.Składniki:1/2
sałaty lodowej2
pomidory4 małe
ogórki gruntowe10
oliwek czarnych1/2
papryki białej1/2
papryki czerwonej2 plastry
sera fetasólpieprzoliwa z oliwekZaczynamy od dokładnego umycia warzyw. Musimy sparzyć
pomidora i obrać go ze skórki. Kroimy. Następnie wszystko wrzucamy do miski. Mieszamy, przyprawiamy.Ja lubię sobie polać
oliwą taką
sałatkę, ale dopiero gdy mam już swoją porcję na talerzu.