Wykonanie

Dziś światowy dzień pizzy :-) a ja pierwszy raz po długiej przerwie byłam w pracy :-) dzień minął mi błyskawicznie, a w domu czekał na mnie obiad zrobiony przez
męża :-) hm, jakieś nowe obyczaje? ale podobają mi się :-) za tona kolację będzie pizza :-) właśnie się robi :-) A dla Was mam przepis na pizzę z patelni - nawet ci z Was, którzy nie mają piekarnika będą mogli ją zrobić, a nadzienie możecie wybrać dowolne i takie jakie każdy z Was lubi, nawet dla każdego domownika inne :-)SKŁADNIKI2 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki ciepłej
wody (ale nie gorącej)15 g
drożdży2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
czosnku granulowanegosuszony
majeranekdodatkowo
keczupdowolne nadzienie:wersja I (mojej córki): 2 - 3 rodzaje dowolnego
serawersja II (mojego
męża):
szynka,
cebula,
ogórek kiszony,
serwersja III (moja):
mozzarella,
cukinia,
suszone pomidory,
parmezan
Mąkę,
sól,
czosnek i
majeranek mieszamy razem, dodajemy
oliwę i
drożdże rozpuszczone w wodzie - zagniatamy ciasto (do chwili aż zacznie odchodzić od ręki) i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię. Pozostawiamy ciasto na 5 - 6 minut, a następnie przekręcamy na drugą stronę, smarujemy
keczupem, układamy nadzienie, przykrywamy pokrywkę i zostawiamy na kolejne 5 - 6 minut. Przekładamy na talerz i przygotowujemy kolejną porcję :-)