Wykonanie

Pierwszy tydzień przedszkola za nami i pierwszy zokn! Otóż, grupę mojej córeczki prowadzą dwie
panie: jedna jest małą zachwycona i każdego dnia przekazuje mi informacje wskazujące na to, że dziecko dobrze odnajduje się w grupie i nie stwarza problemów; druga pani dzień w dzień gdy odbieram dziecko, wywraca oczami i stwierdza, że mała potrzebuje czasu na adaptację... Wczoraj postanowiłam wyjaśnić co pani rozumie przez to stwierdzenie i okazuje się, że pani nauczycielka - bądź co bądź pedagog z wieloletnim stażem - ma tak naprawdę tylko jeden zarzut wobec mojego dziecka: że jest uparte i ona już nie wie jak z nią pracować... Owszem, moje dziecko jest uparte, nie przeczę, ale dlaczego jednej pani to nie przeszkadza, a druga nie nie wie jak pracować? Poza tym oprócz tego, że mała jest uparta (chociaż ja wolę określenia stanowcza i konsekwentna w działaniu!), to ma też cały szereg innych cech jak choćby umiejętność współpracy z innymi dziećmi czy znajomość i umiejętność zastosowania podstawowych
norm społecznych, samodzielnie je i załatwia się, stara się sama ubierać, chętnie uczestniczy w zabawach (wiem, bo jak ją zaprowadzam to nawet nie zwraca na mnie uwagi tylko biegnie do zabawy) i wiele innych... ale o tym pani już nie wspomina! Tylko po pięciu dniach JUŻ NIE WIE jak pracować z dzieckiem, które dopiero za
siedem tygodni skończy trzy lata...Ciasto, które dziś Wam proponuję jest zainspirowane
ciastem z
jabłkami, które kiedyś przyniosła do pracy jedna z moich koleżanek. W prawdzie tamto nie miało budyniu - to moja fantazja - ale było boskie! Ponieważ ostatnio dostałam skrzyneczkę
śliwek, pomyślałam sobie, że warto przygotować ciasto według tego przepisu właśnie ze
śliwkami. I
powiem Wam, że pomysł genialny :-)Polecam Wam wypróbować :-)SKŁADNIKINa ciasto:2 szklanki
mąki pszennej250 g
margaryny200 g
serka homogenizowanego1 łyżeczka
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier waniliowyNa masę budyniową:1
budyń śmietankowy (taki na 3/4 l
mleka)0,6 l
mleka3 łyżki
cukruNa polewę:2 łyżki
śmietany1 szklanka
cukruDodatkowo:1 kg
śliwek
Wszystkie suche składniki ciasta łączymy razem w dużej misce, a następnie rozcieramy z
margaryną. Dodajemy
serek i zagniatamy - ciasto powinno być luźnej konsystencji, ale nie powinno się kleić do rąk (jeśli się klei dodajcie 2 - 3 łyżki
mąki). Odrywamy z ciasta 1/3 i odkładamy, a pozostałą częścią wyklejamy dno blaszki do pieczenia (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej
margaryną i posypanej
bułką tartą).
Budyń gotujemy w podanej w przepisie ilości
mleka (mniejszej niż na opakowaniu).
Śliwki dzielimy na połówki i usuwamy pestki.
Cukier miksujemy ze
śmietaną na jednolitą masę.Na wylepione ciasto układamy
śliwki - 2 - 3 warstwy, przecięciem do dołu, na nie wylewamy
budyń i równomiernie rozprowadzamy. Odłożone wcześniej ciasto dzielimy na małe kawałeczki i układamy je na budyniu. Wierzch zalewamy przygotowaną polewą. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (termoobieg, dolna grzałka).Podajemy dobrze wystudzony - inaczej kawałki rozlecą się :-(