Wykonanie
Miałam ostatnio ogromną ochotę upiec sernik na kruchym. Wybrałam do sklepu po
twaróg, wróciwszy do domu z całym naręczem produktów żywnościowych, zorientowałam się, że zapomniałam o
serze ;-) Pomysł spełzł na niczym, gdyż w taki mróz nie chciałam znów wychodzić z domu, więc spojrzałam do lodówki i naszło mnie na zrobienie delikatnego
biszkoptowego torcika. Okazja była idealna, gdyż dnia następnego miały do mnie zawitać koleżanki w celu urządzenia burzy mózgów w związku ze zbliżającym się egzaminem :-). A wiadomo, że podczas nauki trzeba obowiązkowo uzupełniać straty
cukru! ;-)

Składniki:
biszkopt:5
białek4
żółtka1 szklanka
cukru pudru (lub kryształ)1 szklanka
mąki1 łyżeczka
soku z cytryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao1/2 szklanki
kawymasa:250g
serka mascarpone350g
śmietanki 30%Śmietan fix1
żółtko1/3 szklanki
cukru pudruDekoracjaTabliczka
gorzkiej czekolady1/3 kostki
margarynyOwoc granatuWykonanie:
Żółtka oddzielamy od
jajek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z
białek dodajemy powoli
cukier puder wciąż ubijając na gładką masę.
Żółtka mieszamy z
sokiem z cytryny i
proszkiem do pieczenia, wlewamy masy
białkowo – cukrowej i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy
mąkę zmieszaną z
kakao i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy, którą wylewamy do wysmarowanej tłuszczem (
olej lub
margaryna) i posypanej
mąką okrągłej blaszki (ok.24cm średnicy). Pieczemy przez ok. 30-35 minut na górnej grzałce w temp. 180st.Schłodzoną
śmietankę ubijamy krótko w wysokim naczyniu. Dosypujemy
śmietan fix zmieszany z
cukrem pudrem i ubijamy dalej do uzyskania sztywnej
bitej śmietany (uwaga, żeby nie robić tego za długo, bo
zrobi się
masło). Do bitej dodajemy
serek mascarpone i
żółtko. Miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyżką na gładką masę. Wstawiamy do lodówki aż do chwili użycia.Upieczony i schłodzony
biszkopt przekrawamy na 3 placki i nasączamy je gorzką
kawą (ja przygotowałam w kawiarce). Placki przekładamy masą i wierzch również smarujemy masą. W rondelku rozpuszczamy
czekoladę z
margaryną na jednolitą polewą i smarujemy nią brzegi ciasta. Wierzch ciasta na styku białej i ciemnej strony dekorujemy wydrążonymi
owocami granatu. Wstawić na minimum kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).

Smacznego :-)