Wykonanie

Sernik :(klasyczny-prosty-delikatny)Produkty:Ciasto:-1,5 szklanki
mąki krupczatki-0,5 szklanki
cukru pudru-80g
margaryny- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1
jajkoMasa:-1kg
twarogu (półtłusty)-1 szklanka
cukru (w wersji słodszej- 1,5 szklanki)- 3-4 łyżki
śmietany- 3 łyżki
oliwy- 5-6
żółtek- 0,5 litra
wody- 2 budynie
śmietankowe ( na 0,5 litra
mleka)Pianka :- 5-6
białek- 0,5 szklanki
cukru- szczypta
soli-
wiórki kokosoweSposób przygotowania:1.Ciasto :Zagnieść wszystkie produkty do powstania jednolitej masy ( uformować w kulę i wstawić do lodówki na 20-30 minut)2.Masa:
Twaróg,
cukier,
śmietanę,
oliwę,
żółtka zmiksować. Natepnie dodać
budyń i
mleko , dalej miksując. Masa powinna być bardzo rzadka.3.Dużą blachę obłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą. Wyłożyć ciasto i wylać na nie masę. Piec w 200C przez 40 minut.4.Pianka:Ubić
białka ze szczypta
soli. Dodać
cukier.5.Po 40 minutach wyjąć sernik i wylać na ciasto ubite
białka z
cukrem. Wygładzić i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut .Smacznego ;)Michał