ßßß
Sernik :(klasyczny-prosty-delikatny)Produkty:Ciasto:-1,5 szklanki mąki krupczatki-0,5 szklanki cukru pudru-80g margaryny- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 jajkoMasa:-1kg twarogu (półtłusty)-1 szklanka cukru (w wersji słodszej- 1,5 szklanki)- 3-4 łyżki śmietany- 3 łyżki oliwy- 5-6 żółtek- 0,5 litra wody- 2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka)Pianka :- 5-6 białek- 0,5 szklanki cukru- szczypta soli-wiórki kokosoweSposób przygotowania:1.Ciasto :Zagnieść wszystkie produkty do powstania jednolitej masy ( uformować w kulę i wstawić do lodówki na 20-30 minut)2.Masa:Twaróg, cukier, śmietanę, oliwę, żółtka zmiksować. Natepnie dodać budyń i mleko , dalej miksując. Masa powinna być bardzo rzadka.3.Dużą blachę obłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i wylać na nie masę. Piec w 200C przez 40 minut.4.Pianka:Ubić białka ze szczypta soli. Dodać cukier.5.Po 40 minutach wyjąć sernik i wylać na ciasto ubite białka z cukrem. Wygładzić i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut .Smacznego ;)Michał