ßßß
Składniki:ciasto:10 dag margaryny6 łyżek cukru pudru25 dag mąki1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa:1 kg sera1 szkl. cukru2 jajka4 żółtka2 budynie śmietankowe bez cukru3 szkl. mleka1/2 szkl. oliwybeza:4 białka4 łyżki cukruSposób przygotowania:Mąkę, cukier i margarynę posiekaj z jajkiem i proszkiem. Zagnieć ciasto. Przygotowanym ciastem wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę.W dużej misce wymieszaj mikserem na niskich obrotach (lubi mocno chlapać :)): ser, mleko, jajka i żółtka oraz oliwę. Powoli dosypuj cukier i proszek budyniowy. Dobrze zmiksuj.Przelej masę na ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 170 st. bez termoobiegu. Piecz 60-65 minut.Ubij pianę z 4 białek, a pod koniec dosypuj powoli 4 łyżki cukru. Delikatnie wyłóż na upieczony sernik i piecz jeszcze 10 minut. Wyłącz piekarnik, ale sernik pozostaw w piekarniku. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach.