Wykonanie
Mój mąż ma od tygodnia mocne postanowienie - nie kupuje żadnych
słodyczy. Jedyne słodkości, po które może sięgać, to te przygotowane w domu. Widząc jak męczy się przez pierwsze dni, starałam się mu pomóc i przygotowywać trochę słodkości, tak żeby jego organizm nie doznał szoku z powodu odstawienia
cukru:) Tak zrodził się pomysł na placuszki
bananowo-
jabłkowe, które powstały z akurat dostępnych w naszej lodówce składników. Muszę przyznać, że
solo, jak i z dodatkiem
dżemu smakują cudownie!

Składniki (dla 2 osób)2
banany2
jabłkapołówka
cytryny2 - 3 łyżki
mąki razowejmały
jogurt (u mnie
waniliowy) - około 125 ggarść
płatków migdałówolejWykonanieW miseczce rozgniatamy widelcem
banany, dodajemy do nich utarte na grubych oczkach
jabłka,
sok z cytryny,
migdały,
jogurt i
mąkę. Wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy
olej na patelni (dosłownie 2 kropelki) i smażymy małe placuszki. Gotowe podajemy z ulubionymi
dżemami.Jeśli nasze placuszki naciągnęły
olej, to można je odsączyć w papierowy ręcznik.








P.S. Małe wyjaśnienie, co do zdjęć:) Jako ozdoba placuszków posłużyła
bazylia, zamiast
mięta. Wszystko to z mojego roztargnienia i burczącego brzucha:)