Wykonanie
Dzisiaj piątek, więc wielu z nas sięga po jarskie potrawy. Nie musi to jednak oznaczać nudy. Dla zmęczonych daniami z
rybą w roli głównej polecam dzisiejszy przepis conchiglioni (muszle) na pomidorach faszerowane
cukinią . Danie jest czasochłonne, ale naprawdę opłaca się zainwestować trochę czasu, aby
potem do woli się delektować:) Kto ma ochotę może oczywiście dodać do farszu drobno pokrojoną
pierś z kurczaka lub
mięso mielone.

Składniki (dla 2 osób)połowa opakowania
makaronu conchiglioni (ok. 125 g)1 duża
cukinia3 duże
pomidory10 dag
sera pleśniowego gorgonzola lub lazur2 ząbki
czosnkuświeża
kolendrapęczek
natki pietruszkibazyliaoreganopieprzsólopcjonalnie
ser żółtyWykonanie
Makaron wrzucamy do gotującej się
wody na ok. 3/4 czasu podanego na opakowaniu (u mnie było 12 minut, więc gotowałam
makaron około 9 minut), po czym odcedzamy go i rozkładamy na desce lub folii aluminiowej, tak aby pojedyncze muszelki się ze sobą nie stykały. W ten sposób
makaron powinien lekko przestygnąć, a my nie musimy się bać, że się poskleja.Następnie obieramy
pomidory i kroimy je w kosteczkę. Wrzucamy je do garnka i smażymy około 10 minut na
oliwie. Pod koniec wyciskamy 2 ząbki
czosnku, dodajemy
bazylię,
oregano (najlepiej świeże) oraz doprawiamy
pieprzem i
solą. Tak przygotowane
pomidory przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Cukinie dokładnie myjemy i nieobraną ucieramy na grubych oczkach. Również smażymy ją na
oliwie. W razie potrzeby dolewamy trochę
wody, aby się nie przypaliła. Po około 10 minutach dodajemy do
cukinii drobno pokrojoną
natkę, trochę
kolendry (ok. 3 - 4 łodyżek),
pieprz i
ser pleśniowy. Gotujemy do czasu, aż
ser się nie rozpuści. Jeśli
ser jest bardzo aromatyczny (czyt. śmierdzący:)), a Wam to przeszkadza, to można dodać trochę
mleka lub
jogurtu greckiego. To powinno złagodzić smak.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. W tym czasie przygotowanym farszem z
cukinii nadziewamy muszelki i kładziemy na pomidorach jedna koło drugiej. Łasuchom polecam utrzeć trochę
sera żółtego i posypać nasze danie. Naczynie (bez przykrycia) wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Smacznego!









