Wykonanie
300 ml ciepłego
mleka60 g
masła1/2 łyżeczki
solipół kostki
drożdży100 g
cukru2
jajka560 g
mąkiNadzienie :kostka
chudego sera1
żółtko1 łyżka
masła1 łyżka
mąki ziemniaczanej5 łyżek
cukrucukier waniliowyLukier:1/2 szkl
cukru pudru1-2 łyżki
wodyDodatkowo:
jagodyPrzygotowanie:Do ciepłego
mleka dodajemy
masło, łyżkę
cukru, roztrzepane
jajka i mieszamy do czasu, aż
drożdże nam się rozpuszczą.
Mąkę razem z
solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część
cukru i
mleko wymieszane z resztą składników.Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 , 5 godz.Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną
mąką stolnicę i ponownie zagniatamy je przez chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Rozwałkowujemy go na prostokąt o długości ok 20 cm. Na brzegu krótszego
boku (pamiętajmy żeby zostawić kawałeczek ciasta, aby zlepić
bułkę) układamy kopiastą łyżkę
sera i
jagody, zawijamy tak, aby skleić ciasto by nic nam nie wypływało, zostawiając kawałek ciasta takiej długości, aby można nim było obłożyć bułeczkę. Nacinamy go tak, aby powstały paseczki i przekładamy przekrojone kawałki na drugą stronę
bułki i zakładamy końcówki pod spód. Tak gotową jagodziankę układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.Bułeczki przed pieczeniem smarujemy
wodą z
cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200st C i pieczemy jagodzianki przez ok 15-20 min (jak będą delikatnie brązowe to są już gotowe).Jeszcze gorące lukrujemy. (jeśli chcemy
mieć bardziej gęstszy
lukier to dodajemy więcej
cukru, tutaj to już wszystko zależy od nas).
Smacznego ! ;)