Wykonanie
Zawsze robię normalne kotlety mielone, a dzisiaj postanowiłam coś w nich urozmaicić. Dodałam więc
marchewkę, może za wiele to ona nie zmieniła, ale zawsze to jakaś odmiana :) Dla mojego kota rudzielca też posmakowały, bo pozostawiony jeden na blacie w kuchni niestety został podjedzony, ehh co my się z nim mamy. Je
słodycze (uwielbia
czekoladę), wczoraj jadł frytki z siostrą, a kiedyś podjadł mi też sernik który odłożony był do wystygnięcia. I weź coś został za wierzchu, mimo tego że od małego był uczony że nie wchodzi się na blaty w kuchni on dalej robi swoje :)Składniki:
mięso na mielone (nie wiem ile miałam, ale myślę że coś ok.500-700g)1
marchewka1
cebula2 duże ząbki
czosnku2 kromki
chleba lub
bułkabuka
tartaprzyprawy :
sól,
pieprz,
majeranek,
bazylia (suszone)Przygotowanie:
Chleb namaczamy w ciepłej wodzie ok. 5 min. Po tym czasie wyciskamy nadmiar
wody.
Mięso,
chleb, obraną
marchewkę i
czosnek przepuszczam przez maszynkę do
mięsa.Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, dodaję suszoną
bazylię i
majeranek. Dokładnie połączyć ze sobą składniki.Z powstałej masy formować kotlety, obtaczać w
bułce tartej i smażyć na gorącym
oleju.
Smacznego ! :)