Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 2 maja 2015 r. Najważniejszą cechą tych muffinek jest brak białej
mąki. Zamiast tego składnika bogatego w gluten, jawi się
mąka migdałowa i ryżowa, która nadaje delikatną i zdrową jakość. Trzeba tylko zwrócić uwagę na proporcje, ponieważ te
mąki chłoną więcej wilgoci. Całość owiana jest nutą
kokosową za którą odpowiedzialne są wiórki i niesamowity
olej kokosowy - "polecam".
Słodycz ekspediuje
syrop klonowy i
miód. Dodatkowo muffinki urozmaicone są smakiem i aromatem
czekolady,co czyni je zmysłowymi, pysznymi i pięknymi. Te zdrowiuteńkie łakocie dedykuję wujkowi Hubertowi, który niedawno żalił się, że na blogu nie mam żadnych przepisów dla osób nie tolerujących glutenu. Mam nadzieję, że sprostałam zadaniu i życzę smacznego wujkowi i wszystkim pasjonatom dobrego jedzenia, ponadto obiecuję, że pojawią się kolejne propozycje bezglutenowe :-)
Czekoladowe muffinki bez białej
mąki Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 1 maja .
Czekoladowe muffinki ze smakiem!Gluten jest
białkiem pochodzenia roślinnego. Tym mianem zostały określone
białka występujące w pszenicy - gliadyna i gluteina , obecna w życie sekalina, występująca w jęczmieniu hordeina oraz awenina występująca w owsie. W temacie glutenu ważne jest, aby nie mylić dwóch podstawowych pojęć - to znaczy: nietolerancja glutenu i alergia na gluten. W pierwszym przypadku pojawiają się głównie dolegliwości przewodu pokarmowego, druga przypadłość zwana celiakią, czy zamiennie chorobą trzewną, przyczynia się do zniszczenia kosmków jelitowych obecnych w jelicie cienkim.
Białka należące do glutenu nie tylko występują w ziarnie ale również w produktach z nich otrzymywanych:
kasza,
mąka,
płatki,
otręby,
makarony,
pieczywoOceny: 5 , 0Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 45 minLiczba porcji: 12Rozmiar porcji: 1 muffinkaSkładniki:
banan : 200 g (ze skórką)
jogurt naturalny : 150 g
syrop klonowy lub
miód (lub pół na pół): 4 łyżki
jajko : 1roztopiony
olej kokosowy (lub inny roślinny lub
masło): 3 łyżki
mąka migdałowa : 3/4 szklanki
mąka ryżowa (lub
mąka kokosowa): 3/4 szklanki
proszek do pieczenia : 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona : 1/2 łyżeczki
kakao : 2 łyżki
wiórki kokosowe : 4 łyżkiciemna
czekolada : 50 gopcjonalnie:nasiona chia lub
siemienia lnianego : 2 łyżeczkiPrzygotowanie:piekarnik nagrzewam do 175oCstandardową formę na muffiny wypełniam papilotkami w jednej misce dokładnie rozgniatam widelcem
banana z
jogurtem naturalnym (można zmiksować blenderem ręcznym)następnie dodaję
miód lub
syrop klonowy (ewentualnie pół na pół),
jajko, roztopiony
olej oraz nasiona chia lub
siemię lniane (nie używałam), wszystko mieszam widelcem w drugiej misce mieszam mielone
migdały,
mąkę ryżową z
proszkiem do pieczenia i
sodą,dodaję
kakao,
wiórki kokosowe i połowę posiekanej
czekoladydo suchych składników dodaję mokre i powoli mieszam widelcem (można łyżką) tylko do połączenia składników, nie dłużejnakładam ciasto do papilotek, posypuję resztą posiekanej
czekolady i piekę przez 25 minutwyjmuję z piekarnikastudzę :-)





Smacznego !!!pomysł zaczerpnęłam stąd - nieznacznie zmodyfikowałam :-)