ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 września 2014 r. Na ciasto kruche długo szukałam idealnej recepty. I w końcu znalazłam. Mówię Wam, to jest najsmaczniejsze kruche ciasto jakie do tej pory udało mi się zrobić i skonsumować. Maślany smak zachwyca, subtelność - domaga się o więcej, aromat - koi, a słodycz - zrównoważona. Walorem tego ciasta jest urzekająco prosty sposób postępowania, powiem tylko tyle, że nie ma wałkowania. Ciasto podzieliłam na dwieczęści tak, aby środek wypełnić czymś pysznym . Jako, że mamy sezon jabłkowy - przygotowałam waniliowy dżem, właśnie z tymi owocami . Nadzienie pięknie połączyło się z ciastem, które pachnie owocowym sadem, a smakiem wprost czaruje. Dla mnie najlepsze na ciepło- polecam i życzę smacznego! Kruche z jabłkiem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 września . Maślane kruche z jabłkiem! Jakość tego ciasta, wyzwala najlepsze emocje. Jego maślany smak z dodatkiem jabłka skąpanego w wanilii, rozpływa się w ustach i sprawia, że na jednym kawałku się nie kończy. Wszystkim bardzo smakowało:-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 50 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 30 minLiczba porcji: 12-24 (w zależności od pokrojenia)Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Nadzienie:jabłka : 1/2 kg (500 g)cukier puder : 1/2 szklankiwoda : 1/2 szklankiwanilia : 1 laskaCiasto kruche:mąka tortowa (użyłam Lubelli): 4 szklankiproszek do pieczenia : 2 łyżeczkisól morska : 1/4 łyżeczkimasło (użyłam Lurpak): 1/2 kg (500 g)duże żółtka : 4cukier puder : 2 szklankicukier puder : do przyprószeniaPrzygotowanie:Nadzienie:jabłka obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne, każdą ćwiartkę dodatkowo przekrawam na połowędo rondelka z grubym dnem kolejno dodaję owoce, cukier, 1/2 szklanki wody, ziarenka wanilii oraz kapsułęzawartość doprowadzam do wrzenia na małym ogniugotuję, często mieszając, aż jabłka zmiękną i utworzą miękką masę -około 10 minutzdejmuję z ognia i wyrzucam kapsułęnaczynie przenoszę do płytkiej miski z zimną wodą z lodem i studzędżem może być wykonany z kilkudniowym wyprzedzeniem i przechowywany w lodówce, wówczas zanim naniesiecie go na ciasto, musi osiągnąć temperaturę pokojowąmożecie zastąpić szklanką ulubionego dżemu lub konfiturami domowej roboty, tak naprawdę tutj możliwości są nieograniczoneCiasto kruche: w średniej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i sóldo drugiego naczynia dodaję masło i miksuję mikserem na dużych obrotach, aż masło stanie się jasne i puszystestopniowo dodaję żółtka (po jednym) i cukierubijam, aż cukier się rozpuści, a całość jest lekkazmniejszam obroty miksera na niskie i dodaję suche składnikimieszam tylko do połączenia składnikówciasto przekładam na stolnicę i dzielę na dwie części z każdej części kształtuję kulę i zawijam w folięprzenoszę do zamrażalnika na około 30 minut - kule mogą być wykonane z wyprzedzeniem i mrożone do jednego miesiącapiekarnik nagrzewam do 180oCwyjmuję jedną kulę ciasta z zamrażarki i ścieram do naczynia żaroodpornego, bądź formy o wymiarach 25/36-cmciasto delikatnie rozprowadzam po całości i lekko dociskam w rogach, aby równomiernie było rozłożonenakładam dżem z jabłekścieram pozostałe ciasto i układam je na dżemie, lekko dociskam i równomiernie rozprowadzampiekę na złoty kolor, około 40 minutwyjmuję z pieca i studzę na kratceprószę cukrem pudremkroję na kawałki o wymiarach adekwatnych do zapotrzebowania, orientacyjnie mogą to być kwadraty lub prostokątymożemy je przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2 dni

Smacznego:-)Inspiracja - Martha Stewart Living lipiec 2002 r.