ßßß Cookit - przepis na "Kruche z jabłkiem"

"Kruche z jabłkiem"

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 września 2014 r. Na ciasto kruche długo szukałam idealnej recepty. I w końcu znalazłam. Mówię Wam, to jest najsmaczniejsze kruche ciasto jakie do tej pory udało mi się zrobić i skonsumować. Maślany smak zachwyca, subtelność - domaga się o więcej, aromat - koi, a słodycz - zrównoważona. Walorem tego ciasta jest urzekająco prosty sposób postępowania, powiem tylko tyle, że nie ma wałkowania. Ciasto podzieliłam na dwie
części tak, aby środek wypełnić czymś pysznym . Jako, że mamy sezon jabłkowy - przygotowałam waniliowy dżem, właśnie z tymi owocami . Nadzienie pięknie połączyło się z ciastem, które pachnie owocowym sadem, a smakiem wprost czaruje. Dla mnie najlepsze na ciepło- polecam i życzę smacznego! Kruche z jabłkiem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 września . Maślane kruche z jabłkiem! Jakość tego ciasta, wyzwala najlepsze emocje. Jego maślany smak z dodatkiem jabłka skąpanego w wanilii, rozpływa się w ustach i sprawia, że na jednym kawałku się nie kończy. Wszystkim bardzo smakowało:-)
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 50 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 30 min
Liczba porcji: 12-24 (w zależności od pokrojenia)
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Nadzienie:
jabłka : 1/2 kg (500 g)
cukier puder : 1/2 szklanki
woda : 1/2 szklanki
wanilia : 1 laska
Ciasto kruche:
mąka tortowa (użyłam Lubelli): 4 szklanki
proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
sól morska : 1/4 łyżeczki
masło (użyłam Lurpak): 1/2 kg (500 g)
duże żółtka : 4
cukier puder : 2 szklanki
cukier puder : do przyprószenia
Przygotowanie:
Nadzienie:
jabłka obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne, każdą ćwiartkę dodatkowo przekrawam na połowę
do rondelka z grubym dnem kolejno dodaję owoce, cukier, 1/2 szklanki wody, ziarenka wanilii oraz kapsułę
zawartość doprowadzam do wrzenia na małym ogniu
gotuję, często mieszając, aż jabłka zmiękną i utworzą miękką masę -około 10 minut
zdejmuję z ognia i wyrzucam kapsułę
naczynie przenoszę do płytkiej miski z zimną wodą z lodem i studzę
dżem może być wykonany z kilkudniowym wyprzedzeniem i przechowywany w lodówce, wówczas zanim naniesiecie go na ciasto, musi osiągnąć temperaturę pokojową
możecie zastąpić szklanką ulubionego dżemu lub konfiturami domowej roboty, tak naprawdę tutj możliwości są nieograniczone
Ciasto kruche: w średniej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i sól
do drugiego naczynia dodaję masło i miksuję mikserem na dużych obrotach, aż masło stanie się jasne i puszyste
stopniowo dodaję żółtka (po jednym) i cukier
ubijam, aż cukier się rozpuści, a całość jest lekka
zmniejszam obroty miksera na niskie i dodaję suche składniki
mieszam tylko do połączenia składników
ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na dwie części z każdej części kształtuję kulę i zawijam w folię
przenoszę do zamrażalnika na około 30 minut - kule mogą być wykonane z wyprzedzeniem i mrożone do jednego miesiąca
piekarnik nagrzewam do 180oC
wyjmuję jedną kulę ciasta z zamrażarki i ścieram do naczynia żaroodpornego, bądź formy o wymiarach 25/36-cm
ciasto delikatnie rozprowadzam po całości i lekko dociskam w rogach, aby równomiernie było rozłożone
nakładam dżem z jabłek
ścieram pozostałe ciasto i układam je na dżemie, lekko dociskam i równomiernie rozprowadzam
piekę na złoty kolor, około 40 minut
wyjmuję z pieca i studzę na kratce
prószę cukrem pudrem
kroję na kawałki o wymiarach adekwatnych do zapotrzebowania, orientacyjnie mogą to być kwadraty lub prostokąty
możemy je przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2 dni
Smacznego:-)
Inspiracja - Martha Stewart Living lipiec 2002 r.
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/09/kruche-z-jabkiem.html