Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 11 września 2014 r. Na ciasto kruche długo szukałam idealnej recepty. I w końcu znalazłam. Mówię Wam, to jest najsmaczniejsze kruche ciasto jakie do tej
pory udało mi się zrobić i skonsumować.
Maślany smak zachwyca, subtelność - domaga się o więcej, aromat - koi, a
słodycz - zrównoważona. Walorem tego ciasta jest urzekająco prosty sposób postępowania,
powiem tylko tyle, że nie ma wałkowania. Ciasto podzieliłam na dwieczęści tak, aby środek wypełnić czymś pysznym . Jako, że mamy sezon
jabłkowy - przygotowałam
waniliowy dżem, właśnie z tymi
owocami . Nadzienie pięknie połączyło się z
ciastem, które pachnie
owocowym sadem, a smakiem wprost czaruje. Dla mnie najlepsze na ciepło- polecam i życzę smacznego! Kruche z
jabłkiem Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 10 września . Maślane kruche z
jabłkiem! Jakość tego ciasta, wyzwala najlepsze emocje. Jego
maślany smak z dodatkiem
jabłka skąpanego w
wanilii, rozpływa się w ustach i sprawia, że na jednym kawałku się nie kończy. Wszystkim bardzo smakowało:-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 50 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 30 minLiczba porcji: 12-24 (w zależności od pokrojenia)Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Nadzienie:
jabłka : 1/2 kg (500 g)
cukier puder : 1/2 szklanki
woda : 1/2 szklanki
wanilia : 1 laskaCiasto kruche:
mąka tortowa (użyłam Lubelli): 4 szklanki
proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
sól morska : 1/4 łyżeczki
masło (użyłam Lurpak): 1/2 kg (500 g)duże
żółtka : 4
cukier puder : 2 szklanki
cukier puder : do przyprószeniaPrzygotowanie:Nadzienie:
jabłka obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne, każdą ćwiartkę dodatkowo przekrawam na połowędo rondelka z grubym dnem kolejno dodaję
owoce,
cukier, 1/2 szklanki
wody, ziarenka
wanilii oraz kapsułęzawartość doprowadzam do wrzenia na małym ogniugotuję, często mieszając, aż
jabłka zmiękną i utworzą miękką masę -około 10 minutzdejmuję z ognia i wyrzucam kapsułęnaczynie przenoszę do płytkiej miski z zimną
wodą z
lodem i studzę
dżem może być wykonany z kilkudniowym wyprzedzeniem i przechowywany w lodówce, wówczas zanim naniesiecie go na ciasto, musi osiągnąć temperaturę pokojowąmożecie zastąpić szklanką ulubionego
dżemu lub
konfiturami domowej roboty, tak naprawdę tutj możliwości są nieograniczoneCiasto kruche: w średniej misce mieszam
mąkę,
proszek do pieczenia i
sóldo drugiego naczynia dodaję
masło i miksuję mikserem na dużych obrotach, aż
masło stanie się jasne i puszystestopniowo dodaję
żółtka (po jednym) i
cukierubijam, aż
cukier się rozpuści, a całość jest lekkazmniejszam obroty miksera na niskie i dodaję suche składnikimieszam tylko do połączenia składnikówciasto przekładam na stolnicę i dzielę na dwie części z każdej części kształtuję kulę i zawijam w folięprzenoszę do zamrażalnika na około 30 minut - kule mogą być wykonane z wyprzedzeniem i mrożone do jednego miesiącapiekarnik nagrzewam do 180oCwyjmuję jedną kulę ciasta z zamrażarki i ścieram do naczynia żaroodpornego, bądź formy o wymiarach 25/36-cmciasto delikatnie rozprowadzam po całości i lekko dociskam w rogach, aby równomiernie było rozłożonenakładam
dżem z
jabłekścieram pozostałe ciasto i układam je na
dżemie, lekko dociskam i równomiernie rozprowadzampiekę na złoty kolor, około 40 minutwyjmuję z pieca i studzę na kratceprószę
cukrem pudremkroję na kawałki o wymiarach adekwatnych do zapotrzebowania, orientacyjnie mogą to być kwadraty lub prostokątymożemy je przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2 dni
Smacznego:-)Inspiracja - Martha Stewart Living lipiec 2002 r.