ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 sierpnia 2014 r. To jest jeden z tych przepisów, gdzie można dodać warzywa, które akurat ma się pod ręką, lub które właśnie wyrosły w ogródku i trzeba je jeść. Uwielbiam takie receptury, w których mogę zrobić danie, nawet jeśli nie mam wszystkich składników, albo jakiegoś nie lubię i mogę go zastąpić swoim ulubionym. Tak jest istotnie w tym przypadku. Młode ziemniaki nabyłam, marchew obrodziła, że aż miło, toteż postanowiłam zrobićwariację na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych, które zresztą uwielbiam i wzbogacić je dodatkiem marchwi. To warzywo nadało plackom subtelnej słodyczy i pięknej barwy, nie wspominając o szanownym beta-karotenie . Przyznaję, lubię eksperymentować w kuchni, smaki pięknie się połączyły, placki wyszły przepyszne, złociste, chrupiące, przepełnione świeżymi warzywami. Do tego posiadają bardzo ciekawą fakturę. Podałam je na obiad w asyście jajka sadzonego, smażonego na maśle klarowanym. Można powiedzieć, że był to prosty obiad, bo ani składniki nie urzekają, szybko i łatwo przygotowany, ale dla mnie to była prawdziwa uczta, smak aromatycznych placków z jajkami przyprószonymi zielonym szczypiorkiem do dziś mam w ustach, a moje myśli koncentrują się w kierunku szybkiego powtórzenia tego dania:-)Placki marchewkowo-ziemniaczane Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 14 sierpnia . Pyszne placki marchewkowo-ziemniaczane! Jeżeli usmażymy więcej placków, możemy zjeść je później na zimno z kawałkiem pomidora - próbowałam - pyszne, można je odgrzewać w piekarniku :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 20 min Czas smażenia jednego placka: 6 min Łączny czas: 26 minLiczba placków: ok. 20Rozmiar porcji: 1 placekSkładniki:Inspiracja pochodzi stąd :-)marchewka : 1 bardzo dużaziemniaki : 2 średniecebula : 1 małamąka ziemniaczana : 1 czubata łyżkajajko : 1sól morska : do smakuświeżo zmielony pieprz (najlepiej kolorowy): 1/2 łyżeczkicynamon : 1/4 łyżeczkiimbir w proszku (można też dać świeżego): 1/4 łyżeczkiolej roślinny do smażenia (używam rzepakowy tłoczony na zimno w szklanej ciemnej but.): 1/3 szklankiPrzygotowanie:marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, wkładam do miski
ziemniaki i cebulę obieram, ścieram na tarce i umieszczam na sitku odciskam dokładnie z soków (im więcej wyciśniemy soku przed smażeniem, tym placki będą pyszniejsze i bardziej chrupiące) i wkładam do miski z marchewkąwsypuję mąkę ziemniaczaną, dodaję roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir
na patelni (najlepiej z cienkim dnem) rozgrzewam olej, ogień ustawiam na średnidelikatnie mieszam składniki w misce i od razu zaczynam smażyć plackinakładam po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i rozpłaszczam je na patelni na płaski placek
smażę partiami po trzy placki jednocześnie przez około 2-3 minuty z każdej stronyodkładam na ręczniki papierowepodałam z jajkami sadzonymi
Smacznego !!!