ßßß Cookit - przepis na "Placki marchewkowo-ziemniaczane"

"Placki marchewkowo-ziemniaczane"

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 sierpnia 2014 r. To jest jeden z tych przepisów, gdzie można dodać warzywa, które akurat ma się pod ręką, lub które właśnie wyrosły w ogródku i trzeba je jeść. Uwielbiam takie receptury, w których mogę zrobić danie, nawet jeśli nie mam wszystkich składników, albo jakiegoś nie lubię i mogę go zastąpić swoim ulubionym. Tak jest istotnie w tym przypadku. Młode ziemniaki nabyłam, marchew obrodziła, że aż miło, toteż postanowiłam zrobić
wariację na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych, które zresztą uwielbiam i wzbogacić je dodatkiem marchwi. To warzywo nadało plackom subtelnej słodyczy i pięknej barwy, nie wspominając o szanownym beta-karotenie . Przyznaję, lubię eksperymentować w kuchni, smaki pięknie się połączyły, placki wyszły przepyszne, złociste, chrupiące, przepełnione świeżymi warzywami. Do tego posiadają bardzo ciekawą fakturę. Podałam je na obiad w asyście jajka sadzonego, smażonego na maśle klarowanym. Można powiedzieć, że był to prosty obiad, bo ani składniki nie urzekają, szybko i łatwo przygotowany, ale dla mnie to była prawdziwa uczta, smak aromatycznych placków z jajkami przyprószonymi zielonym szczypiorkiem do dziś mam w ustach, a moje myśli koncentrują się w kierunku szybkiego powtórzenia tego dania:-)
Placki marchewkowo-ziemniaczane Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 14 sierpnia . Pyszne placki marchewkowo-ziemniaczane! Jeżeli usmażymy więcej placków, możemy zjeść je później na zimno z kawałkiem pomidora - próbowałam - pyszne, można je odgrzewać w piekarniku :-)
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 20 min Czas smażenia jednego placka: 6 min Łączny czas: 26 min
Liczba placków: ok. 20
Rozmiar porcji: 1 placek
Składniki:
Inspiracja pochodzi stąd :-)
marchewka : 1 bardzo duża
ziemniaki : 2 średnie
cebula : 1 mała
mąka ziemniaczana : 1 czubata łyżka
jajko : 1
sól morska : do smaku
świeżo zmielony pieprz (najlepiej kolorowy): 1/2 łyżeczki
cynamon : 1/4 łyżeczki
imbir w proszku (można też dać świeżego): 1/4 łyżeczki
olej roślinny do smażenia (używam rzepakowy tłoczony na zimno w szklanej ciemnej but.): 1/3 szklanki
Przygotowanie:
marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, wkładam do miski
ziemniaki i cebulę obieram, ścieram na tarce i umieszczam na sitku odciskam dokładnie z soków (im więcej wyciśniemy soku przed smażeniem, tym placki będą pyszniejsze i bardziej chrupiące) i wkładam do miski z marchewką
wsypuję mąkę ziemniaczaną, dodaję roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir
na patelni (najlepiej z cienkim dnem) rozgrzewam olej, ogień ustawiam na średni
delikatnie mieszam składniki w misce i od razu zaczynam smażyć placki
nakładam po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i rozpłaszczam je na patelni na płaski placek
smażę partiami po trzy placki jednocześnie przez około 2-3 minuty z każdej strony
odkładam na ręczniki papierowe
podałam z jajkami sadzonymi
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/08/placki-marchewkowo-ziemniaczane.html