ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 maja 2014 r. Tort brzoskwiniowy przygotowałam na specjalną okazję. To były osiemnaste urodziny mojego chrześniaka. Tort jest prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy zadziwiający. Ma bardzo wyważony smak, nie jest za słodki, a nuta brzoskwiniowa nadaje owocowego charakteru. Przełożony jest masą serowo-śmietanową, której smak mam jeszcze dziś w ustach. Krem jest przepyszny. Wierzch jest przyprószony białą tartą czekoladą,a boki otulone okruchami biszkoptowymi. Tort wszystkim smakował i nie mogło być inaczej, wychłodzony z lodówki po wymieszaniu wszystkich smaków był znakomity. Wiem, bo obserwowałam, a goście nie wiedzieli, kto go przygotował. Z drugiej strony upieczenie jakiegokolwiek wypieku na uroczystość jest wyzwaniem. Zawsze zadaję sobie pytanie, czy będzie smakował, czy wszystko dobrze się uda. Ja tak mam, że im bardziej się staram, tym gorzej wychodzi. Najlepiej robić nieświadomie i nie myśleć. Trzymając się tej zasady serdecznie zapraszam na niebiański wypiek :)))Tort brzoskwiniowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 14 maja .Aksamitny tort brzoskwiniowy! Smakuje tak wspaniale, że rozpływa się w ustach i unosi z rozkoszy w siódme niebo:)))Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 1 godz. i 20 min Czas pieczenia: 60 min Łączny czas: 2 godz. i 20 minLiczba porcji: 15Składniki:Przepis zaadaptowałam stąd :)))Biszkopt:jajka (oddzielnie żółtka i białka, w temperaturze pokojowej): 6cukier puder : 320 g (2 szklanki)mąka pszenna : 100 g (2/3 szklanki)mąka ziemniaczana : 100 g (2/3 szklanki)Masa:ser mascarpone (polecam Galbani): 500 gśmietana kremowa do deserów 36% (dobrze schłodzona, preferuję Łaciatą): 500 mlcukier puder : 1 szklankaPrzełożenie:brzoskwinie w zalewie : 480 g (duża puszka)konfitura brzoskwiniowa (może być morelowa): 1/2 szklanki (ma być zmiksowana)Nasączenie:syrop brzoskwiniowy z puszki (zalewa): 4 łyżkilikier brzoskwiniowy lub syrop brzoskwiniowy z puszki : 2 łyżkizaparzona zielona herbata (ostudzona): 5 łyżeksok z cytryny lub limonki : 2 łyżkiDekoracja:biała czekolada : 50 gPrzygotowanie:Biszkopt:piekarnik nagrzewam do 180oCtortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm dokładnie smaruję masłem i wysypuję bułką tartą (można otrębami)żółtka ucieram z połową cukru pudru przez około 7-8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa w drugiej misce ubijam białka z resztą cukru pudru (najpierw je spieniam, później stopniowo dodaję cukier) przez około 7-8 minut, aż powstanie lśniąca piana ( nie będzie idealnie sztywna)mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewam dwukrotnie (z wysoka do oddzielnej miski i dokładnie mieszam)białka dodaję do żółtek i delikatnie mieszam za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchównastępnie do masy przesiewam 1/3 ilości mąki i bardzo delikatnie mieszam szpatułką nie niszcząc ubitej pianywsypuję kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie łączę, to samo robię z pozostałą mąkąmasę wykładam do przygotowanej formy, wyrównuję wierzch ustawiam na kratce w nagrzanym piekarniku i piekę przez 60 minut do suchego patyczka (pamiętamy, że każdy piekarnik jest inny, to jest czas pieczenia w moim piekarniku)biszkopt dokładnie studzę,można od razu przekładać masą lub odstawić na 1 dzieńMasa:zimną śmietankę do deserów ubijam na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudremdelikatnymi ruchami szpatułki mieszam ją z serem mascarponewstawiam do lodówki do czasu przełożeniaPrzełożenie:odkładam jedną połówkę brzoskwiń, a resztę wyjmuję z zalewy i kroję w kostkęmieszam z konfiturą brzoskwiniową, odstawiamNasączenie: w małej miseczce mieszam syrop brzoskwiniowy, likier, zieloną herbatę i sok z cytrynyupieczony biszkopt wyjmuję z piekarnika, ustawiam na kratcepo całkowitym wystudzeniu odcinam chrupiący wierzch, kruszę go i zachowuję do posypania boków
biszkopt kroję na 3 poziome blaty, zachowując okruszkidolny krążek układam na paterze, wykładam połowę przełożenia (brzoskwinie razem z konfiturą i powstałym sokiem) i kropię 1/3 ilości nasączeniawykładam 1/3 ilości masy mascarpone i przykrywam drugim (środkowym) krążkiem kropię go 1/3 nasączenia, układam resztę brzoskwiń i 1/3 masyprzykrywam ostatnim, górnym krążkiem, kropię go resztą nasączeniawierzch i boki pokrywam ostatnią częścią masyboki tortu obkładam (dłonią) pokruszonym wierzchem biszkoptu i okruszkami z przekrojeniawierzch dekoruję pokrojoną na plasterki połówką brzoskwini i wiórkowaną (za pomocą obieraczki do warzyw) białą czekoladąwstawiam do lodówki do czasu podaniamożna od razu podawać po przełożeniu lub po 2-3 godzinach schładzania, a najlepiej jest podać go drugiego dnia, kiedy biszkopt nasyci się brzoskwiniowym smakiem, a wszystkie warstwy idealnie się przenikną :)))
Smacznego !!!