Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 16 maja 2014 r. Tort
brzoskwiniowy przygotowałam na specjalną okazję. To były osiemnaste urodziny mojego chrześniaka. Tort jest prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy zadziwiający. Ma bardzo wyważony smak, nie jest za słodki, a nuta brzoskwiniowa nadaje
owocowego charakteru. Przełożony jest masą
serowo-
śmietanową, której smak mam jeszcze dziś w ustach. Krem jest przepyszny. Wierzch jest przyprószony białą tartą
czekoladą,a boki otulone okruchami biszkoptowymi. Tort wszystkim smakował i nie mogło być inaczej, wychłodzony z lodówki po wymieszaniu wszystkich smaków był znakomity. Wiem, bo obserwowałam, a goście nie wiedzieli, kto go przygotował. Z drugiej strony upieczenie jakiegokolwiek wypieku na uroczystość jest wyzwaniem. Zawsze zadaję sobie pytanie, czy będzie smakował, czy wszystko dobrze się uda. Ja tak mam, że im bardziej się staram, tym gorzej wychodzi. Najlepiej robić nieświadomie i nie myśleć. Trzymając się tej zasady serdecznie zapraszam na niebiański wypiek :)))Tort
brzoskwiniowy Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 14 maja .Aksamitny tort
brzoskwiniowy! Smakuje tak wspaniale, że rozpływa się w ustach i unosi z rozkoszy w siódme niebo:)))Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 1 godz. i 20 min Czas pieczenia: 60 min Łączny czas: 2 godz. i 20 minLiczba porcji: 15Składniki:Przepis zaadaptowałam stąd :)))
Biszkopt:
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka, w temperaturze pokojowej): 6
cukier puder : 320 g (2 szklanki)
mąka pszenna : 100 g (2/3 szklanki)
mąka ziemniaczana : 100 g (2/3 szklanki)Masa:
ser mascarpone (polecam Galbani): 500 g
śmietana kremowa do deserów 36% (dobrze schłodzona, preferuję Łaciatą): 500 ml
cukier puder : 1 szklankaPrzełożenie:
brzoskwinie w zalewie : 480 g (duża puszka)
konfitura brzoskwiniowa (może być morelowa): 1/2 szklanki (ma być zmiksowana)Nasączenie:
syrop brzoskwiniowy z puszki (zalewa): 4 łyżki
likier brzoskwiniowy lub
syrop brzoskwiniowy z puszki : 2 łyżkizaparzona zielona
herbata (ostudzona): 5 łyżek
sok z cytryny lub
limonki : 2 łyżkiDekoracja:
biała czekolada : 50 gPrzygotowanie:
Biszkopt:piekarnik nagrzewam do 180oCtortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm dokładnie smaruję
masłem i wysypuję
bułką tartą (można
otrębami)
żółtka ucieram z połową
cukru pudru przez około 7-8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa w drugiej misce ubijam
białka z resztą
cukru pudru (najpierw je spieniam, później stopniowo dodaję
cukier) przez około 7-8 minut, aż powstanie lśniąca piana ( nie będzie idealnie sztywna)
mąkę pszenną i
mąkę ziemniaczaną przesiewam dwukrotnie (z wysoka do oddzielnej miski i dokładnie mieszam)
białka dodaję do
żółtek i delikatnie mieszam za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchównastępnie do masy przesiewam 1/3 ilości
mąki i bardzo delikatnie mieszam szpatułką nie niszcząc ubitej pianywsypuję kolejną 1/3
mąki i znów delikatnie łączę, to samo robię z pozostałą
mąkąmasę wykładam do przygotowanej formy, wyrównuję wierzch ustawiam na kratce w nagrzanym piekarniku i piekę przez 60 minut do suchego patyczka (pamiętamy, że każdy piekarnik jest inny, to jest czas pieczenia w moim piekarniku)
biszkopt dokładnie studzę,można od razu przekładać masą lub odstawić na 1 dzieńMasa:zimną
śmietankę do deserów ubijam na bardzo sztywną pianę razem z
cukrem pudremdelikatnymi ruchami szpatułki mieszam ją z
serem mascarponewstawiam do lodówki do czasu przełożeniaPrzełożenie:odkładam jedną połówkę
brzoskwiń, a resztę wyjmuję z zalewy i kroję w kostkęmieszam z
konfiturą brzoskwiniową, odstawiamNasączenie: w małej miseczce mieszam
syrop brzoskwiniowy,
likier, zieloną
herbatę i
sok z cytrynyupieczony
biszkopt wyjmuję z piekarnika, ustawiam na kratcepo całkowitym wystudzeniu odcinam chrupiący wierzch, kruszę go i zachowuję do posypania
bokówbiszkopt kroję na 3 poziome blaty, zachowując okruszkidolny krążek układam na paterze, wykładam połowę przełożenia (
brzoskwinie razem z
konfiturą i powstałym
sokiem) i kropię 1/3 ilości nasączeniawykładam 1/3 ilości masy
mascarpone i przykrywam drugim (środkowym) krążkiem kropię go 1/3 nasączenia, układam resztę
brzoskwiń i 1/3 masyprzykrywam ostatnim, górnym krążkiem, kropię go resztą nasączeniawierzch i boki pokrywam ostatnią częścią masyboki
tortu obkładam (dłonią) pokruszonym wierzchem
biszkoptu i okruszkami z przekrojeniawierzch dekoruję pokrojoną na plasterki połówką
brzoskwini i wiórkowaną (za pomocą obieraczki do warzyw)
białą czekoladąwstawiam do lodówki do czasu podaniamożna od razu podawać po przełożeniu lub po 2-3 godzinach schładzania, a najlepiej jest podać go drugiego dnia, kiedy
biszkopt nasyci się
brzoskwiniowym smakiem, a wszystkie warstwy idealnie się przenikną :)))
Smacznego !!!