ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 maja 2014 r. Nie wyobrażam sobie, aby w koszyczku wypełnionym po brzegi pysznym jedzeniem na majówkę, miało zabraknąć tych babeczek . Muffinki pomarańczowo-makowe są lekkie, delikatne, maślane i wilgotne. Przygotowałam je na bazie przepisu pochodzącego z babeczekcytrynowych, tyle że zamiast cytryny dodałam akcent pomarańczowy. Wiedziona myślą, że babeczki cytrynowe wszystkim smakowały pomyślałam, że nuta pomarańczowa też powinna zachwycić. I się nie pomyliłam, pomarańczowe cytrusy sprawiają, że cały dom oddycha świeżym, pomarańczowym aromatem ciasta, a widok rosnących w piekarniku muffinek z pomarańczami i makiem, wyzwala klimatyczną otoczkę, która dodaje witalności i energii oraz delikatnie pobudza i nastraja do działania. Jeśli o mnie chodzi kocham te babeczki za ich wykwintny smak, ale również niewiarygodną urodę, którą w przekroju można podziwiać bez końca. Makowe piegi, którymi są wypełnione, nadają im szczególnego charakteru. Serdecznie polecam :))Babeczki pomarańczowo-makowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 3 maja .Słoneczne babeczki pomarańczowo-makowe! Domowe pyszne babeczki, w których każdy składnik jest dokładnie wyselekcjonowany, mnie to przekonuje, a Was ??? Dodatkowym atutem jest ich prostota wykonania, która sprawia, że je po prostu uwielbiam, gorąco zachęcam :))Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 35 minLiczba porcji: 12 babeczekSkładniki:cukier : 2/3 szklankistarta skórka z pomarańczy : 1 pomarańcza (średniej wielkości)wyciśnięty sok z pomarańczy : 1 pomarańczamąka pszenna (użyłam tortowej): 2 szklankiproszek do pieczenia : 2 łyżeczkisoda : 1/4 łyżeczkisól morska : 1/4 łyżeczkijogurt naturalny (może być jogurt grecki lub kwaśna śmietana): 3/4 szklankijajka (duże L): 2czysty ekstrakt waniliowy : 1 łyżeczkamasło (roztopione i schłodzone): 113 gnasiona maku : 2 łyżkiGlazura:cukier puder : 1 szklankaświeżo wyciśnięty sok z pomarańczy : 2-3 łyżkiPrzygotowanie:formę na babeczki wykładam papilotkamido dużej miski dodaję cukier i startą skórkę z pomarańczy, mieszam do uzyskania wilgotnego cukru i wspaniałego słodko-gorzkiego, dość intensywnego zapachu
do tego naczynia przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dodaję sól, wszystko mieszam łyżką w tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 205oC w małej misce ubijam jogurt naturalny (lub grecki, czy kwaśna śmietana), jajka, wanilię, sok z pomarańczy i roztopione masło, aż się dobrze połącządo suchych składników dodaję ciekłe komponenty i delikatnie mieszam łyżką (można zmiksować na bardzo małych obrotach)całą zawartość mieszam z makiem
ciasto równomiernie wykładam do papilotek
blachę wstawiam do piekarnika i piekę przez 18-20 minut, do suchego patyczkapo upieczeniu przenoszę formę na stojak i studzę około 10 minutGlazura: w małej misce mieszam cukier puder z 1 i 1/2 soku pomarańczowego, stopniowo dodaję sok do uzyskania odpowiedniej konsystencjiglazurę nanoszę na ciepłe bułeczki babeczkizachowują świeżość w szczelnym pojemniku i temperaturze pokojowej przez okres do 5 dni
Smacznego!ziarenka maku;