Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 5 maja 2014 r. Nie wyobrażam sobie, aby w koszyczku wypełnionym po brzegi pysznym jedzeniem na majówkę, miało zabraknąć tych babeczek . Muffinki
pomarańczowo-
makowe są lekkie, delikatne, maślane i wilgotne. Przygotowałam je na bazie przepisu pochodzącego z babeczek
cytrynowych, tyle że zamiast
cytryny dodałam akcent
pomarańczowy. Wiedziona myślą, że babeczki
cytrynowe wszystkim smakowały pomyślałam, że nuta pomarańczowa też powinna zachwycić. I się nie pomyliłam,
pomarańczowe cytrusy sprawiają, że cały dom oddycha świeżym,
pomarańczowym aromatem ciasta, a widok rosnących w piekarniku muffinek z
pomarańczami i
makiem, wyzwala klimatyczną otoczkę, która dodaje witalności i energii oraz delikatnie pobudza i nastraja do działania. Jeśli o mnie chodzi kocham te babeczki za ich wykwintny smak, ale również niewiarygodną urodę, którą w przekroju można podziwiać bez końca.
Makowe piegi, którymi są wypełnione, nadają im szczególnego charakteru. Serdecznie polecam :))Babeczki
pomarańczowo-
makowe Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 3 maja .
Słoneczne babeczki
pomarańczowo-
makowe! Domowe pyszne babeczki, w których każdy składnik jest dokładnie wyselekcjonowany, mnie to przekonuje, a Was ??? Dodatkowym atutem jest ich prostota wykonania, która sprawia, że je po prostu uwielbiam, gorąco zachęcam :))Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 35 minLiczba porcji: 12 babeczekSkładniki:
cukier : 2/3 szklankistarta skórka z
pomarańczy : 1
pomarańcza (średniej wielkości)wyciśnięty sok z
pomarańczy : 1
pomarańczamąka pszenna (użyłam tortowej): 2 szklanki
proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
soda : 1/4 łyżeczki
sól morska : 1/4 łyżeczki
jogurt naturalny (może być
jogurt grecki lub kwaśna
śmietana): 3/4 szklanki
jajka (duże L): 2czysty ekstrakt
waniliowy : 1 łyżeczka
masło (roztopione i schłodzone): 113 gnasiona
maku : 2 łyżkiGlazura:
cukier puder : 1 szklankaświeżo wyciśnięty sok z
pomarańczy : 2-3 łyżkiPrzygotowanie:formę na babeczki wykładam papilotkamido dużej miski dodaję
cukier i startą skórkę z
pomarańczy, mieszam do uzyskania wilgotnego
cukru i wspaniałego słodko-gorzkiego, dość intensywnego zapachu
do tego naczynia przesiewam
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i dodaję
sól, wszystko mieszam łyżką w tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 205oC w małej misce ubijam
jogurt naturalny (lub grecki, czy kwaśna
śmietana),
jajka,
wanilię, sok z
pomarańczy i roztopione
masło, aż się dobrze połącządo suchych składników dodaję ciekłe komponenty i delikatnie mieszam łyżką (można zmiksować na bardzo małych obrotach)całą zawartość mieszam z
makiemciasto równomiernie wykładam do papilotek
blachę wstawiam do piekarnika i piekę przez 18-20 minut, do suchego patyczkapo upieczeniu przenoszę formę na stojak i studzę około 10 minutGlazura: w małej misce mieszam
cukier puder z 1 i 1/2
soku pomarańczowego, stopniowo dodaję sok do uzyskania odpowiedniej konsystencjiglazurę nanoszę na ciepłe bułeczki babeczkizachowują świeżość w szczelnym pojemniku i temperaturze pokojowej przez okres do 5 dni
Smacznego!ziarenka
maku;