ßßß Cookit - przepis na Babeczki cytrynowo-makowe

Babeczki cytrynowo-makowe

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 kwietnia 2014 r. Cytrynowe babeczki z domieszką nasion maku. Budzą moją sympatię już w piekarniku, kiedy pięknie wyrastają, oblewają się złotym rumieńcem, wreszcie pękają na górze, niczym wulkan rozerwany panującym we wnętrzu ciśnieniem. W zachwyt wprawia rozkoszny
cytrusowy aromat, wydobywający się z głębi piecyka. Muffinki w pierwszej wersji przygotowałam na bazie kwaśnej śmietany, za drugim razem dodałam jogurt grecki. Mnie bardziej przypadła do gustu druga alternatywa, ale zdania są podzielone. Bułeczki są puszyste, niezwykle wilgotne, a jednocześnie lekkie. Mają interesujące wnętrze, w którym cytrynowe ciasto podkreślają makowe piegi, rozrzucone po całości. To właśnie one sprawiają wrażenie delikatnego chrupania i nadają ciekawą kolorystykę. Wisienką na torcie jest cytrynowa glazura, która wieńczy dzieło. Przygotowuje się je równie szybko jak zjada. Uwielbiam te babeczki, prosto z piekarnika, oblane pysznym lukrem, nie można się opanować i późna godzina wieczorna w tym przypadku nie stanowi żadnej przeszkody. Bułeczki idealnie konweniują do popołudniowej herbatki, deser, czy drugie śniadanie. Nie miałam pojęcia, że połączenie cytryny i maku może być tak imponujące:-)Babeczki cytrynowo-makowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 8 kwietnia .
Rześkie babeczki cytrynowo-makowe!
Te małe babeczki pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok, ale przede wszystkim rozweselają zmysły smaku:-)
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 35 min
Liczba porcji: 12 babeczek
Składniki:
Przepis odkryłam tu :-)
cukier : 2/3 szklanki
skórka cytrynowa : 1 cytryna
sok z cytryny : 1 cytryna
maka pszenna tortowa (użyłam Lubelli): 2 szklanki
proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
soda : 1/4 łyżeczki
sól morska : 1/4 łyżeczki
kwaśna śmietana lub jogurt grecki, może być zwykły naturalny : 3/4 szklanki
jajka : 2
czysty ekstrakt waniliowy : 1 łyżeczka
masło (roztopione i schłodzone): 113 g
nasiona maku : 2 łyżki
Glazura:
cukier puder : 1 szklanka
świeży sok z cytryny : 2-3 łyżki
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/04/babeczki-cytrynowo-makowe.html