Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 10 kwietnia 2014 r.
Cytrynowe babeczki z domieszką nasion
maku. Budzą moją sympatię już w piekarniku, kiedy pięknie wyrastają, oblewają się złotym rumieńcem, wreszcie pękają na górze, niczym wulkan rozerwany panującym we wnętrzu ciśnieniem. W zachwyt wprawia rozkoszny
cytrusowy aromat, wydobywający się z głębi piecyka. Muffinki w pierwszej wersji przygotowałam na bazie kwaśnej
śmietany, za drugim razem dodałam
jogurt grecki. Mnie bardziej przypadła do gustu druga alternatywa, ale zdania są podzielone. Bułeczki są puszyste, niezwykle wilgotne, a jednocześnie lekkie. Mają interesujące wnętrze, w którym
cytrynowe ciasto podkreślają
makowe piegi, rozrzucone po całości. To właśnie one sprawiają wrażenie delikatnego chrupania i nadają ciekawą kolorystykę. Wisienką na torcie jest cytrynowa glazura, która wieńczy dzieło. Przygotowuje się je równie szybko jak zjada. Uwielbiam te babeczki, prosto z piekarnika, oblane pysznym lukrem, nie można się opanować i późna godzina wieczorna w tym przypadku nie stanowi żadnej przeszkody. Bułeczki idealnie konweniują do popołudniowej
herbatki, deser, czy drugie śniadanie. Nie miałam pojęcia, że połączenie
cytryny i
maku może być tak imponujące:-)Babeczki
cytrynowo-
makowe Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 8 kwietnia .Rześkie babeczki
cytrynowo-
makowe!Te małe babeczki pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok, ale przede wszystkim rozweselają zmysły smaku:-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 35 minLiczba porcji: 12 babeczekSkładniki:Przepis odkryłam tu :-)
cukier : 2/3 szklanki
skórka cytrynowa : 1
cytrynasok z cytryny : 1
cytrynamaka pszenna tortowa (użyłam Lubelli): 2 szklanki
proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
soda : 1/4 łyżeczki
sól morska : 1/4 łyżeczkikwaśna
śmietana lub
jogurt grecki, może być zwykły naturalny : 3/4 szklanki
jajka : 2czysty ekstrakt
waniliowy : 1 łyżeczka
masło (roztopione i schłodzone): 113 gnasiona
maku : 2 łyżkiGlazura:
cukier puder : 1 szklankaświeży
sok z cytryny : 2-3 łyżki