Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 13 marca 2014 r. W naszej wielowiekowej tradycji, w okresie postu jemy
śledzie, odstawiamy natomiast tłuste potrawy
mięsne. To z pewnością korzystnie wpływa na nasz organizm, jedzenie w tym okresie ryb, zwłaszcza
morskich, ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Niestety Polacy jedzą bardzo mało ryb . Statystyczny Jan Kowalski spożywa miesięcznie przeciętnie 500 g ryb i ich
przetworów, a przeciętny Europejczyk ponad 3
razy tyle.Każdy z tych, którzy jadają
śledzie, zapewne ma swój sposób na ich przyrządzenie. Często wyniesiony z domu rodzinnego, nieraz wyuczony, zwykle od jakiejś gospodarnej koleżanki z pracy, czasem zaczerpnięty nie wiadomo skąd. Mój przepis odkryłam w fantastycznej książce A. Gesslera - "Smaki na 52 tygodnie". Delikatne
mięso śledzia przyprawiłam paletą przypraw i zalałam
olejem lnianym (wspomniałam tutaj), który doskonale podkreśla smak tych ryb. Sekretem tej potrawy jest dość długi czas marynowania, ale dzięki temu uzyskujemy delikatne
śledzie, które są doskonałym podłożem do różnego rodzaju sałatek, a także świetnie smakują z drobno posiekaną
cebulką oraz sosem
śmietanowym i
ziemniakami w mundurkach, przysypanymi świeżym
koperkiem lub
pietruszką. Aby uzyskać zamierzony efekt trzeba, kupić filety dobre gatunkowo - mają być grube, mięsiste i błyszczące, bez poszarpań i zażółconych końców.
Śledzie przed zalaniem naparem, trzeba wymoczyć w wodzie lub
mleku, aby wypłukać nadmiar
soli.
Śledzie marynowane w
oleju lnianymAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 11 marca .Post jawi się jako odpoczynek od gastrycznych bachanaliów, dlatego takie
śledzie lubię zagryzać świeżym
chlebem z
masłem ;-)Oceny: 4 , 9 Czas przygotowania: 168 godz. (7 dni)Łączny czas: 168 godz.Składniki:filety
śledzia : 1 kgNapar:
woda : 70 ml
goździki : 6
listek laurowy : 10
czarny pieprz w ziarenkach : 1 łyżeczkagłóg : 2 główki
ziele angielskie : 6 ziarenek
olej lniany : 1 litrPrzygotowanie:po wystudzeniu naparu dodaję go do litra
oleju lnianego (najlepszy budwigowy, tłoczony na zimno)
śledzie układam w płaskim naczyniu (najlepsze kamionkowe, jeszcze się nie dorobiłam) i zalewam przygotowanym
olejem z naparem z przyprawnastępnie wstawiam je do lodówki na 7 dnipo tym czasie można konsumować ;-)

Smacznego!