ßßß Cookit - przepis na Krupnik z fasolą

Krupnik z fasolą

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 20 stycznia 2014 r. Zimowe miesiące inspirują do gotowania pożywnych i aromatycznych zup. Te potrawy są moimi ogromnymi faworytami, dlatego tym razem postawiłam na krupnik . Ta zupa, to odrobina prostoty i tradycji w kuchni. W niemal każdym polskim domu funkcjonuje rodzinny przepis na to danie. U mnie przeszła ona pewną odmianę, ponieważ połączyłam ją z fasolą. Powstała na bazie aromatycznego bulionu drobiowego z cennymi warzywami, które zmiksowałam. Dzięki temu potrawa jeszcze
bardziej zyskała na wartości, bo bardzo chętnie sięgały po nią dzieci, które z warzywami w zupach "nie zawsze trzymają sztamę". Skrobiowe dodatki uczyniły ją gęstą i słodką ale również pożywną i zdrową. Przeplatające się w zupie kasza jęczmienna z fasolą sprawiają, że jej działanie jest niemal zbawienne. Obniża cholesterol, ma właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni wątrobę, nerki i serce. Dostarcza nie tylko białka roślinnego, węglowodanów, ale także witaminy A, PP, witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, działają przeciwdepresyjnie, poprawiają pamięć i zdolność logicznego myślenia. Nadmienię jeszcze o skrobi, która zawarta w kaszy rozkłada się powoli, dzięki czemu uczucie sytości towarzyszy nam przez dłuższy czas. Tę informację kieruję dla wszystkich, którzy dbają o smukłą sylwetkę. Bardzo zachęcam do wypróbowania tej potrawy, bo niewykluczone, że stanie się ona stałą pozycją w Waszym kulinarnym archiwum:-)
Krupnik z fasolą ! Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 18 stycznia .
Rozgrzewający krupnik z fasolą! Ta zupa jest tak dobra, że szkoda, by wystarczyło jej tylko na jeden posiłek. Można zamrozić kilka porcji, ale nie za dużo, bo następnego dnia warto ją odgrzać. I powiem tylko tyle - zupa zniewala:-)
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 2 godz. Łączny czas: 2 godz. i 15 min
Liczba porcji: 14 porcji
Rozmiar porcji: 1 talerz (ok. 250 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 230 Białko na porcję: 17 g Tłuszcz na porcję: 10 g Węglowodany na porcję: 19 g Błonnik na porcję: 3 g
Składniki:
(Przepis pochodzi z książki - "Nigella ucztuje", nieznacznie zmodyfikowany)
fasola jaś : 250 g
pęczak jęczmienny : 125 g
pasternak : 1-2 korzenie
marchew (średnia): 2-3
cebula (duża): 1
natka pietruszki (posiekana): pęczek
ziemniaki : 500 g
bulion drobiowy : 2,25 l
cukier (drobny): 1 łyżka
sól morska : do smaku
Przygotowanie:
fasolę i kaszę moczę na noc - oddzielnie (jeśli zapomnisz ją namoczyć, zalej wszystko wrzątkiem i odstaw na dwie godziny)
warzywa (oprócz ziemniaków)obieram, czyszczę, kroję i siekam w malakserze
siekam również natkę, można też drobno pokroić wszystko nożem
wkładam przygotowane warzywa, kilkukrotnie wypłukaną w przegotowanej wodzie fasolę i kaszę do dużego garnka i zalewam przygotowanym bulionem
obieram ziemniaki, kroję w kostkę i wrzucam do garnka
wsypuję cukier, doprowadzam bulion do wrzenia, zmniejszam płomień i gotuję 2 godziny jeśli zupa za bardzo zgęstnieje, rozcieńcz ją bulionem, ewentualnie wodą na koniec doprawiam solą do smaku
przed podaniem dekoruję natką pietruszki
Smacznego!!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/01/krupnik-z-fasola.html