Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 20 stycznia 2014 r. Zimowe miesiące inspirują do gotowania pożywnych i aromatycznych zup. Te potrawy są moimi ogromnymi faworytami, dlatego tym razem postawiłam na krupnik . Ta zupa, to odrobina prostoty i tradycji w kuchni. W niemal każdym polskim domu funkcjonuje rodzinny przepis na to danie. U mnie przeszła ona pewną odmianę, ponieważ połączyłam ją z
fasolą. Powstała na bazie aromatycznego
bulionu drobiowego z cennymi warzywami, które zmiksowałam. Dzięki temu potrawa jeszczebardziej zyskała na wartości, bo bardzo chętnie sięgały po nią dzieci, które z warzywami w zupach "nie zawsze trzymają sztamę".
Skrobiowe dodatki uczyniły ją gęstą i słodką ale również pożywną i zdrową. Przeplatające się w zupie
kasza jęczmienna z
fasolą sprawiają, że jej działanie jest niemal zbawienne. Obniża cholesterol, ma właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni wątrobę, nerki i
serce. Dostarcza nie tylko
białka roślinnego, węglowodanów, ale także witaminy A, PP, witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, działają przeciwdepresyjnie, poprawiają pamięć i zdolność logicznego myślenia. Nadmienię jeszcze o
skrobi, która zawarta w
kaszy rozkłada się powoli, dzięki
czemu uczucie sytości towarzyszy nam przez dłuższy czas. Tę informację kieruję dla wszystkich, którzy dbają o smukłą sylwetkę. Bardzo zachęcam do wypróbowania tej potrawy, bo niewykluczone, że stanie się ona stałą pozycją w Waszym kulinarnym archiwum:-)Krupnik z
fasolą ! Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 18 stycznia .Rozgrzewający krupnik z
fasolą! Ta zupa jest tak dobra, że szkoda, by wystarczyło jej tylko na jeden posiłek. Można zamrozić kilka porcji, ale nie za dużo, bo następnego dnia warto ją odgrzać. I
powiem tylko tyle - zupa zniewala:-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 2 godz. Łączny czas: 2 godz. i 15 minLiczba porcji: 14 porcjiRozmiar porcji: 1 talerz (ok. 250 g)Liczba kilokalorii w porcji: 230
Białko na porcję: 17 g Tłuszcz na porcję: 10 g Węglowodany na porcję: 19 g Błonnik na porcję: 3 gSkładniki:(Przepis pochodzi z książki - "Nigella ucztuje", nieznacznie zmodyfikowany)
fasola jaś : 250 gpęczak jęczmienny : 125 g
pasternak : 1-2 korzenie
marchew (średnia): 2-3
cebula (duża): 1
natka pietruszki (posiekana): pęczek
ziemniaki : 500 g
bulion drobiowy : 2,25 l
cukier (drobny): 1 łyżka
sól morska : do smakuPrzygotowanie:
fasolę i
kaszę moczę na noc - oddzielnie (jeśli zapomnisz ją namoczyć, zalej wszystko wrzątkiem i odstaw na dwie godziny)warzywa (oprócz
ziemniaków)obieram, czyszczę, kroję i siekam w malakserzesiekam również
natkę, można też drobno pokroić wszystko nożemwkładam przygotowane warzywa, kilkukrotnie wypłukaną w przegotowanej wodzie
fasolę i
kaszę do dużego garnka i zalewam przygotowanym
bulionemobieram
ziemniaki, kroję w kostkę i wrzucam do garnkawsypuję
cukier, doprowadzam
bulion do wrzenia, zmniejszam płomień i gotuję 2 godziny jeśli zupa za bardzo zgęstnieje, rozcieńcz ją
bulionem, ewentualnie
wodą na koniec doprawiam
solą do smakuprzed podaniem dekoruję
natką pietruszki

Smacznego!!!