Wykonanie
Piersi z kurczaka w kremowym sosie z zielonego pesto
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 7 listopada 2013 r. Lubię potrawy z
filetem drobiowym w roli głównej. Jest to chude i zdrowe
mięso, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiejsze danie powstało na bazie kremowego sosu z zielonego pesto, wyhodowaną przeze mnie
fasolką szparagową i
tymiankiem. Posiłek ma oryginalny i wyraźny smak. Piersi są kruche nie wysuszone, sos na bazie
bazylii - aksamitny, a
fasolka wyśmienita. Wszystko jest zwieńczone pachnącym
tymiankiem, który wydobywa z potrawy aromat. Roślina ta pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Starożytni Grecy wierzyli, że jest środkiem odmładzającym, Egipcjanie stosowali go do kadzideł, a Samarytanie używali go jako środka bakteriobójczego. Podobno jest
lekiem na nieśmiałość. Słowo
tymianek pochodzi od greckiego "thymon", co oznacza "odważny". Pyszne
piersi z kurczaka skąpane w kremowym sosie z asystą pachnącego
tymianku są idealną alternatywą na szybki obiad:-)
Piersi z kurczaka w kremowym sosie z zielonego pesto Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 5 listopada . Uwodzicielskie
piersi z kurczaka! Po raz kolejny siła pysznej potrawy tkwi w prostocie:-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 40 minLiczba porcji: 4Składniki:źródło inspiracji: Kwestia Smaku - przepis nieznacznie zmodyfikowany
pierś kurczaka : 1 podwójna
mąka : około 4 łyżki
olej z
orzechów arachidowych (może być z
orzechów ziemnych lub
masło klarowane): 2 łyżkizielone pesto : 4 pełne łyżki
śmietanka kremowa 30% lub 18% do
sosów : 200 mllistki świeżego
tymianku : 4 łyżki
fasolka szparagowa : 300 g
sól morska : do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz : 3/4 łyżeczkiDodatki:
młode ziemniaki z
wody : wedle uznaniaPrzygotowanie:
fasolkę gotuję w osolonej wodzie
piersi z kurczaka najpierw płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, odcinam włókna i kosteczki, kroję w poporzek na cieńsze filety, prószę
solą i obtaczam w
mącesmażę na
oleju, na średnim ogniu przez około 7 minut z każdej strony, aż będą miały złocisty kolor, miękkie w środku na patelnię z
kurczakiem dodaję zielone pesto, mieszam i wlewam
śmietankę wszystko podgrzewam ale nie doprowadzam do zagotowania, ponieważ
bazylia nabiera gorzkiego smakudoprawiam świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i ewentualnie
solądodaję ugotowaną
fasolę oraz świeży
tymianekwszystko podgrzewam na malutkim ogniu, jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstniejepodaję z
ziemniakami z
wodySmacznego!