ßßß Cookit - przepis na Moje Gotowanie: "Piersi z kurczaka w kremowym sosie z zielonego pesto"

Moje Gotowanie: "Piersi z kurczaka w kremowym sosie z zielonego pesto"

nazwa

Wykonanie

Piersi z kurczaka w kremowym sosie z zielonego pesto
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 listopada 2013 r. Lubię potrawy z filetem drobiowym w roli głównej. Jest to chude i zdrowe mięso, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiejsze danie powstało na bazie kremowego sosu z zielonego pesto, wyhodowaną przeze mnie fasolką szparagową i tymiankiem. Posiłek ma oryginalny i wyraźny smak. Piersi są kruche nie wysuszone, sos na bazie bazylii - aksamitny, a fasolka wyśmienita. Wszystko jest zwieńczone pachnącym tymiankiem, który wydobywa z potrawy aromat. Roślina ta pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Starożytni Grecy wierzyli, że jest środkiem odmładzającym, Egipcjanie stosowali go do kadzideł, a Samarytanie używali go jako środka bakteriobójczego. Podobno jest lekiem na nieśmiałość. Słowo tymianek pochodzi od greckiego "thymon", co oznacza "odważny". Pyszne piersi z kurczaka skąpane w kremowym sosie z asystą pachnącego tymianku są idealną alternatywą na szybki obiad:-)Piersi z kurczaka w kremowym sosie z zielonego pesto Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 listopada . Uwodzicielskie piersi z kurczaka! Po raz kolejny siła pysznej potrawy tkwi w prostocie:-)
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 40 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
źródło inspiracji: Kwestia Smaku - przepis nieznacznie zmodyfikowany
pierś kurczaka : 1 podwójna
mąka : około 4 łyżki
olej z orzechów arachidowych (może być z orzechów ziemnych lub masło klarowane): 2 łyżki
zielone pesto : 4 pełne łyżki
śmietanka kremowa 30% lub 18% do sosów : 200 ml
listki świeżego tymianku : 4 łyżki
fasolka szparagowa : 300 g
sól morska : do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz : 3/4 łyżeczki
Dodatki:
młode ziemniaki z wody : wedle uznania
Przygotowanie:
fasolkę gotuję w osolonej wodzie
piersi z kurczaka najpierw płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, odcinam włókna i kosteczki, kroję w poporzek na cieńsze filety, prószę solą i obtaczam w mące
smażę na oleju, na średnim ogniu przez około 7 minut z każdej strony, aż będą miały złocisty kolor, miękkie w środku na patelnię z kurczakiem dodaję zielone pesto, mieszam i wlewam śmietankę wszystko podgrzewam ale nie doprowadzam do zagotowania, ponieważ bazylia nabiera gorzkiego smaku
doprawiam świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą
dodaję ugotowaną fasolę oraz świeży tymianek
wszystko podgrzewam na malutkim ogniu, jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje
podaję z ziemniakami z wody
Smacznego!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/11/piersi-z-kurczaka-w-kremowym-sosie-z.html