ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 listopada 2013 r. Lubię potrawy z filetem drobiowym w roli głównej. Jest to chude i zdrowe mięso, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiejsze danie powstało na bazie kremowego sosu z zielonego pesto, wyhodowaną przeze mnie fasolką szparagową i tymiankiem. Posiłek ma oryginalny i wyraźny smak. Piersi są kruche nie wysuszone, sos na bazie bazylii - aksamitny, a fasolka wyśmienita. Wszystko jest zwieńczone pachnącym tymiankiem, który wydobywa z potrawy aromat. Roślina ta pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Starożytni Grecy wierzyli, że jest środkiem odmładzającym, Egipcjanie stosowali go do kadzideł, a Samarytanie używali go jako środka bakteriobójczego. Podobno jest lekiem na nieśmiałość. Słowo tymianek pochodzi od greckiego "thymon", co oznacza "odważny". Pyszne piersi z kurczaka skąpane w kremowym sosie z asystą pachnącego tymianku są idealną alternatywą na szybki obiad:-)Piersi z kurczaka w kremowym sosie z zielonego pesto Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 listopada . Uwodzicielskie piersi z kurczaka! Po raz kolejny siła pysznej potrawy tkwi w prostocie:-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 40 minLiczba porcji: 4Składniki:źródło inspiracji: Kwestia Smaku - przepis nieznacznie zmodyfikowanypierś kurczaka : 1 podwójnamąka : około 4 łyżkiolej z orzechów arachidowych (może być z orzechów ziemnych lub masło klarowane): 2 łyżkizielone pesto : 4 pełne łyżkiśmietanka kremowa 30% lub 18% do sosów : 200 mllistki świeżego tymianku : 4 łyżkifasolka szparagowa : 300 gsól morska : do smakuświeżo zmielony czarny pieprz : 3/4 łyżeczkiDodatki:młode ziemniaki z wody : wedle uznaniaPrzygotowanie:fasolkę gotuję w osolonej wodziepiersi z kurczaka najpierw płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, odcinam włókna i kosteczki, kroję w poporzek na cieńsze filety, prószę solą i obtaczam w mącesmażę na oleju, na średnim ogniu przez około 7 minut z każdej strony, aż będą miały złocisty kolor, miękkie w środku na patelnię z kurczakiem dodaję zielone pesto, mieszam i wlewam śmietankę wszystko podgrzewam ale nie doprowadzam do zagotowania, ponieważ bazylia nabiera gorzkiego smakudoprawiam świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solądodaję ugotowaną fasolę oraz świeży tymianekwszystko podgrzewam na malutkim ogniu, jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstniejepodaję z ziemniakami z wody

Smacznego!