ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

nazwa

Wykonanie

Karpatka
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 19 października 2013 r. Karpaty sfałdowane i wypiętrzone w kredzie w trzeciorzędzie, są jednym z największych łańcuchów górskich w Europie. Ich nazwa pochodzi prawdopodobnie od nazwy dackiego plemienia Karpian, żyjących w pierwszym tysiącleciu naszej ery na terenie Karpat Wschodnich. Niektórzy twierdzą, że wywodzi się od indoeuropejskiego słowa Korpata, co oznacza góra lub skała. Ta właśnie falista struktura polskich gór znalazła swe odbicie w nazwie prezentowanego wypieku .
Karpatka - składa się z trzech elementów. Dwa z nich wykonane są z pysznego ciasta parzonego i stanowią spód oraz wierzch ciasta. Między nimi mieści krem waniliowy na bazie budyniu i masła. Gdzieś wyczytałam, że w Karpatach nie zalega wieczny śnieg i pewnie dlatego słodycz przeważnie jest delikatnie przyprószona cukrem pudrem. Masa kremowa jest gruba, dzięki temu ciasto bardzo łatwo pokroić na kawałki. Najlepiej smakuje prosto z lodówki na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki są dokładnie wymieszane i ułożone. To moje ulubione ciasto, kiedy tylko pojawia się na stole nie liczą się torty serniki, babki, tylko karpatka, która rozpływa się w ustach. Aż wstyd się przyznać ale ostatnio na uroczystości rodzinnej zjadłam trzy kawałki pod rząd. To ciasto uzależnia i nie sposób mu się oprzeć. Serdecznie zachęcam do wypieków. Źródło przepisu - siostra:-)Karpatka Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 21 października . Przepyszna karpatka! Tutaj na uwagę zasługuje obserwacja piekarnika. Ileż tam się dzieje: ciasto rośnie i uzyskuje pofałdowaną, nieregularną powierzchnię, na naszych oczach wyrastają góry. Im mocniej pofalowane, tym ciekawiej. Podpatrywanie ciasta w piecu działa bardzo relaksująco bardzo dobrze, że pieczenie przebiega dość długo. Z drugiej jednak strony im dłużej się je ogląda, tym bardziej chce się je zjeść:-)
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia: 1 godz. Łączny czas: 2 godz.
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (80 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 359 Węglowodany na porcję: 32 g Białko na porcję: 3 g Tłuszcz na porcję: 24 g
Składniki:
Ciasto parzone:
przegotowana woda : 250 ml
jajka : 3-4
mąka pszenna : 1 szklanka
margaryna : 1/2 kostki
Krem waniliowy:
masło (najlepiej Lurpak): kostka
mleko : 500 ml
cukier : 1 szklanka
domowy cukier waniliowy : 20 g
mąka pszenna : 2 łyżki
budyń waniliowy : 2 łyżki
l aska wanilii : 1
Przygotowanie:
Ciasto parzone:
W rondelku doprowadzam do zagotowania wodę wraz z margaryną. Kiedy zacznie wrzeć, dodaję do niej przesianą mąkę i mieszam wszystkie składniki przez kilka minut, by nie powstały grudy. Następnie zdejmuję z ognia i studzę.
W oddzielnej miseczce rozbijam jajka i dodaję je do ostudzonych składników.
Kolejno dzielę ciasto na dwie równe części i wylewam go na blaszki o takiej samej wielkości.
Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC i piekę przez około 60 minut.
Krem waniliowy:
Dwie szklanki mleka gotuję w rondelku. Kiedy zacznie wrzeć, dodaję do niego cukier, domowy cukier waniliowy, ziarenka wanilii, 2 łyżki maki i budyń. Wszystkie składniki mieszam, aby nie powstały grudki. Przygotowaną mieszankę odstawiam do ostudzenia.
W oddzielnym garnku rozpuszczam masło, które następnie dodaję do wcześniej przygotowanego i wychłodzonego budyniu.
Ostudzone cisto przekładam kremem i otulam cukrem pudrem:-)
Mniam!!! Pyszności :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/10/karpatka.html