Wykonanie
Karpatka

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 19 października 2013 r. Karpaty sfałdowane i wypiętrzone w kredzie w trzeciorzędzie, są jednym z największych łańcuchów górskich w Europie. Ich nazwa pochodzi prawdopodobnie od nazwy dackiego plemienia Karpian, żyjących w pierwszym tysiącleciu naszej ery na terenie Karpat Wschodnich. Niektórzy twierdzą, że wywodzi się od indoeuropejskiego słowa Korpata, co oznacza góra lub skała. Ta właśnie falista struktura
polskich gór znalazła swe odbicie w nazwie prezentowanego wypieku .Karpatka - składa się z
trzech elementów. Dwa z nich wykonane są z pysznego ciasta parzonego i stanowią spód oraz wierzch ciasta.
Między nimi
mieści krem
waniliowy na bazie budyniu i
masła. Gdzieś wyczytałam, że w Karpatach nie zalega wieczny śnieg i pewnie dlatego
słodycz przeważnie jest delikatnie przyprószona
cukrem pudrem. Masa kremowa jest gruba, dzięki temu ciasto bardzo łatwo pokroić na kawałki. Najlepiej smakuje prosto z lodówki na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki są dokładnie wymieszane i ułożone. To moje ulubione ciasto, kiedy tylko pojawia się na
stole nie liczą się
torty serniki, babki, tylko karpatka, która rozpływa się w ustach. Aż wstyd się przyznać ale ostatnio na uroczystości rodzinnej zjadłam trzy kawałki pod rząd. To ciasto uzależnia i nie sposób mu się oprzeć. Serdecznie zachęcam do wypieków. Źródło przepisu - siostra:-)Karpatka Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 21 października . Przepyszna karpatka! Tutaj na uwagę zasługuje obserwacja piekarnika. Ileż tam się dzieje: ciasto rośnie i uzyskuje pofałdowaną, nieregularną powierzchnię, na naszych oczach wyrastają góry. Im mocniej pofalowane, tym ciekawiej. Podpatrywanie ciasta w piecu działa bardzo relaksująco bardzo dobrze, że pieczenie przebiega dość długo. Z drugiej jednak strony im dłużej się je ogląda, tym bardziej chce się je zjeść:-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia: 1 godz. Łączny czas: 2 godz.Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (80 g)Liczba kilokalorii w porcji: 359 Węglowodany na porcję: 32 g
Białko na porcję: 3 g Tłuszcz na porcję: 24 gSkładniki:Ciasto parzone:przegotowana
woda : 250 ml
jajka : 3-4
mąka pszenna : 1 szklanka
margaryna : 1/2 kostkiKrem
waniliowy:
masło (najlepiej Lurpak): kostka
mleko : 500 ml
cukier : 1 szklankadomowy
cukier waniliowy : 20 g
mąka pszenna : 2 łyżki
budyń waniliowy : 2 łyżkil
aska wanilii : 1Przygotowanie:Ciasto parzone:W rondelku doprowadzam do zagotowania
wodę wraz z
margaryną. Kiedy zacznie wrzeć, dodaję do niej przesianą
mąkę i mieszam wszystkie składniki przez kilka minut, by nie powstały grudy. Następnie zdejmuję z ognia i studzę.W oddzielnej miseczce rozbijam
jajka i dodaję je do ostudzonych składników.Kolejno dzielę ciasto na dwie równe części i wylewam go na blaszki o takiej samej wielkości.Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC i piekę przez około 60 minut.Krem
waniliowy:Dwie szklanki
mleka gotuję w rondelku. Kiedy zacznie wrzeć, dodaję do niego
cukier, domowy
cukier waniliowy, ziarenka
wanilii, 2 łyżki
maki i
budyń. Wszystkie składniki mieszam, aby nie powstały grudki. Przygotowaną mieszankę odstawiam do ostudzenia.W oddzielnym garnku rozpuszczam
masło, które następnie dodaję do wcześniej przygotowanego i wychłodzonego budyniu.Ostudzone cisto przekładam kremem i otulam
cukrem pudrem:-)




Mniam!!! Pyszności :-)