ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 14 sierpnia 2013 r. O wspaniałych właściwościach bobu wiadomo nie od dziś. Nigdy nie jadłam ale zawsze miałam ochotę przyrządzić pastę z bobu. Ponieważ lubię eksperymentować i kreatywnie podchodzić do różnych potraw, bo ciekawa jestem nowych smaków, postanowiłam przygotować takie smarowidło. Bazę stanowi bób, któremu aromatu dodaje koper i czosnek, wymieszany z masełkiem, doprawiony solą i pieprzem. To jest zupełnie nowa jakość broad bean. Smak bardzo dobry szczególnie z grzankami, czy podgrillowanymi w piekarniku kawałkami bagietki. Aby zwiększyć aromatyczność pasty przyprószyłam ją dużą ilością natki pietruszki:-)Pasta z bobu Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 11 sierpnia . Smaczna pasta z bobu!Danie proste, a pyszne:-) Oceny: 4 , 6Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 25 minSkładniki:bób : 1 kgpęczek koperku : 1/2czosnek : 2 ząbkimasło (najlepiej Lurpak): 1 łyżkasól morska : do smakuświeżo zmielony pieprz : 1/2 łyżeczkinatka pietruszki : kilka gałązekPrzygotowanie:umyty bób zalewam wodą, dodaję przekrojone ząbki czosnku i gotuję około 20 minut, najpierw na dużym ogniu, doprowadzając do wrzenia, a następnie na małymmłody bób wystarczy gotować 15 minutkiedy zaczyna być miękki solę i dodaję umyty koperodcedzam, lekko studzę, obieram ze skórki
tłukę z łyżką masła, doprawiając do smaku solą i pieprzem.Dekoruję pietruszką :-)
Smacznego!!!