Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 14 sierpnia 2013 r. O wspaniałych właściwościach
bobu wiadomo nie od dziś. Nigdy nie
jadłam ale zawsze miałam ochotę przyrządzić pastę z
bobu. Ponieważ lubię eksperymentować i kreatywnie podchodzić do różnych potraw, bo ciekawa jestem nowych smaków, postanowiłam przygotować takie smarowidło. Bazę stanowi
bób, któremu aromatu dodaje
koper i
czosnek, wymieszany z
masełkiem, doprawiony
solą i
pieprzem. To jest zupełnie nowa jakość broad bean. Smak bardzo dobry szczególnie z grzankami, czy podgrillowanymi w piekarniku kawałkami
bagietki. Aby zwiększyć aromatyczność pasty przyprószyłam ją dużą ilością
natki pietruszki:-)Pasta z
bobu Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 11 sierpnia . Smaczna pasta z
bobu!Danie proste, a pyszne:-) Oceny: 4 , 6Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 25 minSkładniki:
bób : 1 kgpęczek
koperku : 1/2
czosnek : 2 ząbki
masło (najlepiej Lurpak): 1 łyżka
sól morska : do smakuświeżo zmielony
pieprz : 1/2 łyżeczki
natka pietruszki : kilka gałązekPrzygotowanie:umyty
bób zalewam
wodą, dodaję przekrojone ząbki
czosnku i gotuję około 20 minut, najpierw na dużym ogniu, doprowadzając do wrzenia, a następnie na małym
młody bób wystarczy gotować 15 minutkiedy zaczyna być miękki
solę i dodaję umyty
koperodcedzam, lekko studzę, obieram ze skórki

tłukę z łyżką
masła, doprawiając do smaku
solą i
pieprzem.Dekoruję
pietruszką :-)

Smacznego!!!