ßßß Cookit - przepis na Pasta z bobu

Pasta z bobu

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 14 sierpnia 2013 r. O wspaniałych właściwościach bobu wiadomo nie od dziś. Nigdy nie jadłam ale zawsze miałam ochotę przyrządzić pastę z bobu. Ponieważ lubię eksperymentować i kreatywnie podchodzić do różnych potraw, bo ciekawa jestem nowych smaków, postanowiłam przygotować takie smarowidło. Bazę stanowi bób, któremu aromatu dodaje koper i czosnek, wymieszany z masełkiem, doprawiony solą i pieprzem. To jest zupełnie nowa jakość broad bean. Smak bardzo dobry szczególnie z grzankami, czy podgrillowanymi w piekarniku kawałkami bagietki. Aby zwiększyć aromatyczność pasty przyprószyłam ją dużą ilością natki pietruszki:-)
Pasta z bobu Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 11 sierpnia . Smaczna pasta z bobu!
Danie proste, a pyszne:-) Oceny: 4 , 6
Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 25 min
Składniki:
bób : 1 kg
pęczek koperku : 1/2
czosnek : 2 ząbki
masło (najlepiej Lurpak): 1 łyżka
sól morska : do smaku
świeżo zmielony pieprz : 1/2 łyżeczki
natka pietruszki : kilka gałązek
Przygotowanie:
umyty bób zalewam wodą, dodaję przekrojone ząbki czosnku i gotuję około 20 minut, najpierw na dużym ogniu, doprowadzając do wrzenia, a następnie na małym
młody bób wystarczy gotować 15 minut
kiedy zaczyna być miękki solę i dodaję umyty koper
odcedzam, lekko studzę, obieram ze skórki
tłukę z łyżką masła, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Dekoruję pietruszką :-)
Smacznego!!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/08/pasta-z-bobu.html