Wykonanie

Oto jedno z tych bardzo prostych, a pysznych ciast, które można z powodzeniem podać w formie
tortu lub zwykłego, letniego ciasta do
kawy. Zapraszam!o.Składniki na
biszkopt w formie o średnicy 28 cm:225g
mąki pszennej225g
cukru225g
margaryny do pieczenia4
jajka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego
kakaoMąkę, proszek i
kakao dobrze przesiać, aby ciasto ładnie urosło.
Miękką margarynę zmiksować na puszystą masę z
cukrem. Kiedy otrzymamy gładki puch, dodajemy po jednym
jajku i po kilku łyżkach
mąki z proszkiem i
kakaem. Ważne żeby poprzednie
jajko całkowicie wymieszało się z masą zanim dodamy następne. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników (
jajko +
mąka,
jajko +
mąka....). Otrzymane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką.Pieczemy do "suchego patyczka" (około 30-40 min w zależności od piekarnika) w 180 stopniach.Gotowy, ostudzony
biszkopt przekroić na dwa blaty.


Składniki na piankę
truskawkową:0,5kg
truskawek125ml
jogurtu naturalnegocukier wedle upodobańopakowanie
żelatynyTruskawki zblendować na mus, dodać
cukier i wymieszać.
Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/4 gorącej
wody i dodać do musu
truskawkowego, a następnie wlać
jogurt i wymieszać.Mus
truskawkowy wylewamy na dolny blat
biszkoptu i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Przed podaniem dekorujemy ciasto
polewą czekoladową.


Składniki na polewę:tabliczka
mlecznej czekolady3-4 łyżki
mlekaCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i dodajemy
mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i polewamy ciasto.Smacznego !