Połączenie śliwek, czekolady i migdałów jest zdecydowanie pyszne. :D Co więcej, dieta bogata w śliwki działa antynowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Śliwki spowalniają także procesy starzenia się skóry. ;)Składniki:ciasto:300 g mąki100 g cukru150 g masłaszczypta soli1 jajko50 ml mlekanadzienie czekoladowe:100 g gorzkiej czekolady50 g masła60 g cukru trzcinowego1 łyżka kakao1 łyżeczka kawy rozpuszczanej75 ml gorącej wody2 jajkadodatkowo:1 kg śliwekpłatki migdałówcukier trzcinowy1. Mąkę przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy.2. Wstawiamy ciasto do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy formę do tarty. Natłuszczamy ją masłem i oprószamy mąką.3. Gdy ciasto jest już zimne, rozwałkowujemy je, nawijamy na wałek i nakładamy na formę.4. Obciążamy fasolą i grochem i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyciągamy fasolę i pieczemy kolejne 10 minut.5. Czekoladęmasło i cukier, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.6. Kawę i kakao rozpuszczamy w gorącej wodzie. Łączymy z masą czekoladową.7. 2 jajka ubijamy trzepaczką i delikatnie łączymy z masą czekoladowo- kawową.8. Wlewamy masę na podpieczony spód naszej tarty.9. Pieczemy przez 10 minut.10. Po 10 minutach, gdy masa się zetnie, układamy połówki śliwek. Posypujemy migdałami i cukrem trzcinowym.11. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.12. Gotowe!Smacznego!