Wykonanie
            Co roku pojawia się u nas problem co zrobić z nadwyżką ogrodowych warzyw - tak się składa, że rodzice mojego lubego i moi gdy tylko nadchodzi sezon ogrodowy, bombardują nas na zmianę tonami sezonowych 
warzyw i owoców. Największy problem sprawia nam bo choć ją uwielbiamy to w większych ilościach potrafi doprowadzić do rozpaczy ;) Znalazłam jednak pomysł na dobre wykorzystanie tego warzywa razem z 
patisonami, które w tym roku były dla nas nowością z którą nie wiadomo było na początku za bardzo co zrobić. 
Patison - dla tych co nie wiedzą, jest bardzo podobny w smaku do 
cukinii i 
kabaczków z tym że nieco bardziej twardy, a im większy tym grubsza i mniej jadalna skórka. Przejdę jednak do przepisu.Składniki:* 1 duża 
cukinia* 2 małe, 
młode marchewki* 3 b. małe 
patisony* szklanka 
kaszy manny* 3/4 szklanki 
płatków owsianych górskich* 
sól, 
pieprz* pęczek 
natki pietruszki* 3 ząbki 
czosnku* łyżka 
curry* 
olej* 
margaryna i 
bułka tarta Cukinię
Cukinię obrać, usunąć nasiona, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Marchewkę, 
patisony umyć i również zetrzeć. Na rozgrzany 
olej wrzucić 
curry i podsmażyć ok. minuty. Dorzucić warzywa, smażyć kilka minut. Przyprawić dobrze 
solą, 
pieprzem - troszkę ostudzić. Do warzyw dodać posiekaną 
pietruszkę, obrany i przeciśnięty 
czosnek, 
płatki oraz 
kaszę - wymieszać dokładnie. Przełożyć do wysmarowanej i posypanej 
bułką tartą keksówki i piec ok. godziny (ja piekłam 1h 20min) w 180 stopniach (wierzch ma się zarumienić a patyczek po wbiciu do środka powinien być czysty. Zajadać na ciepło, zimno, z 
pieczywem, sosami i innym i dodatkami lub nawet sam jako przekąskę.Smacznego!A.
