Wykonanie
Co roku pojawia się u nas problem co zrobić z nadwyżką ogrodowych warzyw - tak się składa, że rodzice mojego lubego i moi gdy tylko nadchodzi sezon ogrodowy, bombardują nas na zmianę tonami sezonowych
warzyw i owoców. Największy problem sprawia nam bo choć ją uwielbiamy to w większych ilościach potrafi doprowadzić do rozpaczy ;) Znalazłam jednak pomysł na dobre wykorzystanie tego warzywa razem z
patisonami, które w tym roku były dla nas nowością z którą nie wiadomo było na początku za bardzo co zrobić.
Patison - dla tych co nie wiedzą, jest bardzo podobny w smaku do
cukinii i
kabaczków z tym że nieco bardziej twardy, a im większy tym grubsza i mniej jadalna skórka. Przejdę jednak do przepisu.Składniki:* 1 duża
cukinia* 2 małe,
młode marchewki* 3 b. małe
patisony* szklanka
kaszy manny* 3/4 szklanki
płatków owsianych górskich*
sól,
pieprz* pęczek
natki pietruszki* 3 ząbki
czosnku* łyżka
curry*
olej*
margaryna i
bułka tarta
Cukinię obrać, usunąć nasiona, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Marchewkę,
patisony umyć i również zetrzeć. Na rozgrzany
olej wrzucić
curry i podsmażyć ok. minuty. Dorzucić warzywa, smażyć kilka minut. Przyprawić dobrze
solą,
pieprzem - troszkę ostudzić. Do warzyw dodać posiekaną
pietruszkę, obrany i przeciśnięty
czosnek,
płatki oraz
kaszę - wymieszać dokładnie. Przełożyć do wysmarowanej i posypanej
bułką tartą keksówki i piec ok. godziny (ja piekłam 1h 20min) w 180 stopniach (wierzch ma się zarumienić a patyczek po wbiciu do środka powinien być czysty. Zajadać na ciepło, zimno, z
pieczywem, sosami i innym i dodatkami lub nawet sam jako przekąskę.Smacznego!A.