ßßß
Słowa autora przepisu:To świetny przepis na obiad, kolację czy potreningowy posiłek! Złoty od kurkumy i aromatyczny kurczak wprost genialnie łączy się ze słodyczą ananasa! Koniecznie świeżego - nie tego z puszki, pozbawionego aromatu tropikalnych owoców.Ja podałem to ze śnieżno białym ryżem basmati i pyszną, świeżą sałatką z zielonego ogórka i mięty.POEZJA! :)Na jedną porcję takiego hawajskiego kurczaka, potrzebujesz:- 1x pierś kurczaka, pokrojoną w paski- 2x łyżeczki kurkumy- 1x gruby plaster świeżego ananasa, pokrojony w kostkę- 2x łyżki jasnego sosu sojowego- świeżo mielony, czarny pieprz- 1x łyżkę oliwy z oliwek- 1/2x czerwonej papryki, pokrojonej w zapałki- 1x garść kiełków słonecznika- kilka różyczek kalafiora, podzielonych na mniejsze kawałki- garść porwanych listków mięty- 1x zielonego ogórka, pokrojonego w cienkie plasterki- sok z 1/2x limonki- sól morska- 85g ryżu basmati (lub tyle, ile wsuwasz )A robisz tak:Na patelni rozgrzewasz oliwę. Wrzucasz na nią pokrojoną pierś kurczaka, oprószasz kurkumą i smażysz na złoto. Kiedy mięso będzie już apetycznie rumiane dodajesz do niego pokrojonego w kostkę ananasa i podlewasz sosem sojowym. Wszystko mieszasz oraz dodajesz świeżo mielony czarny pieprz, pokrojoną w zapałki paprykę, kiełki i kalafiora. Zdejmujesz z ognia i zostawiasz na chwilkę, aby smaki połączyły się. Teraz czas na szybką i świeżą w smaku sałatkę z ogórka, która w super sposób dopełnia smak słodko-słonego kurczaka i aromatycznego ryżu! :) Chyba nie zamierzasz z niej rezygnować? A więc:Ogórka kroisz w cienkie plasterki, polewasz sokiem z 1/2x limonki, dodajesz porwane listki mięty i doprawiasz szczyptą soli. Gotowe!Ugotowany na sypko ryż przekładasz na talerz i wykładasz na niego złotego kurczaka z ananasem. Teraz bierzesz widelec do ręki i delektujesz się tymi wszystkimi wspaniałymi smakami i aromatami.Słodycz ananasa, słony smak kurczaka, świeżość i chrupkość ogórka z miętą... PYCHA!SMACZNEGO! :)WARTOŚCI BTW ( z 85g ryżu basmati ):539kcal, 38g (28%) białko, 8g (13%) tłuszcze, 80g (59%) węglowodanyKoniec słów autora przepisu