Wykonanie
Uwielbiam zapiekanki. Ta ostatnio skradła moje
serce. Powstała przypadkiem, czyli z tego co było w lodówce, a od tego czasu robiłam ją już wielokrotnie i zawsze wzbudza wyraz zadowolenia wśród domowników. Polecam gorąco, bo jest szybka w przygotowaniu, szczególnie, gdy "się razem zbierzemy" i wspólnie pokroimy warzywa.


Składniki2 laski
kiełbasy1
cebula2 duże marchwie1 duża
pietruszka1/2
selera2 ząbki
czosnku1
papryka400 ml jogurtu/
śmietanyzioła prowansalskie (1 łyżeczka)
sól,
pieprz1 kg
ziemniakówopakowanie mrożonych
kurek (
grzybów)
starty serKiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć lekko na patelni (bez tłuszczu). Warzywa obrać i pokroić
marchew,
cebulę,
ziemniaki i
pietruszkę w talarki, a
paprykę w kostkę. Zblanszować warzywka w posolonej wodzie, a następnie wyłożyć je do naczynia żaroodpornego. Dodać przesmażoną
kiełbasę, odmrożone
kurki i wymieszać.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Jogurt zmieszać z
ziołami i
czosnkiem i wylać na warzywa, posypać
serem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut.