Wykonanie
To danie czekało bardzo długo na swoją publikację. Nie wiem dlaczego, bo jest pyszne, ale zawsze było coś bardziej sezonowego, co musiało być opisane wcześniej. Dziś nadrabiam zaległości.To jedno z niewielu dań, które mój mąż, znany powszechnie z tego, że nie lubi
ziemniaków,
jada bardzo chętnie, z wielkim smakiem i apetytem, pomimo że w jego składzie znajduje się całkiem spora ilość
ziemniaków.Zapiekanka jest pyszna, aromatyczna, gości na naszym
stole często, jednak z różnymi modyfikacjami :)


Składniki:5 średniej wielkości
ziemniaków300 g
szpinaku300 g
kiełbasy2
cebule1 duże opakowanie
śmietany 18 %
starty serkurkiprzyprawy (
majeranek,
sól,
pieprz,
pietruszka,
zioła prowansalskie etc.)
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w talarki o grubości ok. 5 mm i zblanszować.
Szpinak umyć i zblanszować.
Kiełbasę i
cebule pokroić w talarkii podsmażyć na patelni razem z
grzybami. Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą wyłożyć
ziemniaki, doprawić, następnie
szpinak, przyprawić,
kiełbasę z
cebulą,
kurki, polać
śmietaną wymieszaną z
ziołami i posypać
startym serem. Zapiekać ok 20 minut w 180 stopniach.Czasem, kiedy nie mam w lodówce
śmietany do zapiekanki robię
sos beszamelowy, smakuje równie dobrze :D
