Wykonanie
Zapragnęliśmy chińszczyzny, zrobiłam przegląd szafek i okazało się że jest i
kurczak i mieszanka chińska,
sos sojowy,
przyprawy, super. Zabrałam się do pracy a kiedy sos był już gotowy otworzyłam puszkę z
ryżem a tam... pustka.Zbyt leniwa na przejście się do sklepu poszperałam w szafkach i znalazłam
makaron noodle. Kupiony kiedyś w czasie chińskiego tygodnia w jednym z marketów czekał cierpliwie na swoją kolej.
Pora ta nadeszła a
makaron spisał się świetnie. Nie dość że czas jego przygotowania wynosi 4 minuty to jeszcze nie trzeba pamiętać o
soli. Trzeba tu od razu powiedzieć że różni się on konsystencją i smakiem od tego
makaronu, który można dostać w zupkach chińskich, jest bez porównania smaczniejszy!!Całość jest przede wszystkim bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, a danie jest bardzo kolorowe i aromatyczne.
Składniki1/2 fileta z
piersi z kurczaka300 g mrożonej mieszanki do dań chińskich2 łyżeczki
sosu sojowegokoncentrat pomidorowycurryprzyprawa 5 smaków do dań chińskich
papryka czerwonapieprz cytrynowychillimakaron noodlePierś pokroić w kostkę, posypać
curry i
przyprawą 5 smaków. Na rozgrzanej patelni przyrumienić
mięso, dodać
mieszankę warzyw, koncentrat i
sos sojowy i dusić pod przykryciem chwilę, aby warzywa zrobiły się miękkie.Doprawić do smaku. W międzyczasie zagotować
wodę na
makaron. Wsypać
makaron do wrzątku i wyjąć go po 4 minutach.Podawać od razu po przyrządzeniu.