Wykonanie
Zapragnęłam
sosu słodko-kwaśnego. Przyznaję, że do tej
pory, kiedy naszła mnie taka ochota, po prostu szłam do sklepu i kupowałam odpowiedni słoik. Teraz kiedy wyjście z domu nie jest już takie proste trzeba było znaleźć jakieś alternatywne wyjście i poeksperymentować. Wynik końcowy uważam za niezwykle udany, dlatego też zapisuję go ku pamięci.
Składniki
pierś z kurczakajajkobułka tartaprzyprawa 5 smakówmieszanka chińskich warzywkilka kawałków dyni marynowanej w
imbirze i
pomarańczykoncentrat pomidorowysos sojowypieprz cytrynowyimbircukierryżkurkuma do zabarwienia
ryżuPierś z kurczaka pokroić w dość cienkie paski.
Jajko rozmącić w misce, dodać do niego łyżeczkę
przyprawy 5 smaków. Kawałki piersi zanurzyć w
jajku i obtoczyć w
bułce tartej.
Ryż posolić, dodać łyżeczkę
kurkumy i ugotować.Na rozgrzaną patelnię wlać ok 3 łyżek
oleju i wsypać warzywa, dusić krótką chwilę. Dodać koncentrat, trochę
wody, oraz kawałki dyni. Wlać trochę
sosu sojowego. Doprawić
imbirem,
pieprzem cytrynowym i
cukrem do smaku.Z racji tego, że był to kulinarny eksperyment nie jestem w stanie podać dokładnych ilości przypraw, doprawiałam do momentu kiedy uzyskałam: "ten smak" :))