Dawno nie robiłam muffinek, a to przecież bardzo proste w wykonaniu słodkie pyszności. Ponadto w lodówce leżał mascarpone i śmietana, które kupiłam, by zrobić tiramisu, na które to obecnie w ogóle nie miałam ochoty. Pomyślałam więc że muffiny przekładane kremem z mascarpone to świetna alternatywa. Szczególnie, że moje muffiny zawierają w sobie masę czekolady. Rozkosz dla podniebienia :DSkładniki na 12 sztuk300 g mąki200 g czekolady (ja dałam tabliczkę mlecznej i tabliczkę gorzkiej)3/4 łyżki proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżki kakao75 g cukru1 jajko150 g kwaśnej śmietany lub jogurtu75 ml mleka3 łyżki olejukrem:250 g mascarpone200 ml śmietany 30 %3 łyżki cukru pudru1 łyżka mlekapolewa czekoladowa:pół kostki gorzkiej czekoladyłyżka masła lub margarynyNagrzać piekarnik do 180 stopni. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Czekoladę posiekać i dodać do suchych składników. Jajko rozmącić ze śmietaną, mlekiem i olejem. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Rozłożyć równomiernie do foremek.Piec ok. 20 minut.Kiedy muffiny wystygną wyjąć je z foremek i przekroić. Górną część wysmarować stopioną w mikrofalówce czekoladą z odrobiną masła i udekorować posypką.Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Mascarpone zmieszać z 3 łyżkami cukru pudru i łyżką mleka. Dodać ubitą śmietanę ostrożnie mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć krem do tylki i udekorować dół muffinów, nałożyć górną część i gotowe.