ßßß Cookit - przepis na "Pole minowe" czyli zielone ciasto ze szpinakiem

"Pole minowe" czyli zielone ciasto ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

To ciasto zrobiło furrorę na niejednym przyjęciu, nie tylko ze względu na swój niecodzienny wygląd, ale również na smak.
Niektórzy długo nie mogli uwierzyć, że ciasto zawiera w sobie szpinak, bo jego smak jest niewyczuwalny, kolor natomiast bije po oczach :)
Kwasowość granatów świetnie się komponuje ze słodyczą ciasta i bitej śmietany.
Nazwę wymyślił mój mąż, pole, dlatego że ciasto jest soczyście zielone, a minowe, ponieważ posypane jest granatami :) Nazwa wszystkim przypadła do gustu.
Robiłam to ciasto wielokrotnie i za każdym razem wyszło pyszne, nawet wówczas kiedy mąż wyjął je o pół godziny za późno z piekarnika, choć nie było wtedy tak soczyście zielone jak zazwyczaj :D
Podane składniki są na małą blachę ciasta.
Składniki
1/2 kg mrożonego szpinaku
3 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki krupczatki
2 szklanki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki proszku do pieczenia
2 śmietany 30 %
2 fixy do śmietany
2 galaretki agrestowe (lub inne zielone)
1 owoc granatu
Szpinak wcześniej rozmrozić na sitku, aby odciekła z niego woda.Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, zostawić do wystudzenia. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodać jajka i olej i zmiksować. Na końcu dodać szpinak i wymieszać. Przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w 180 stopniach ok godziny. W międzyczasie wstawić galaretkę do lodówki, aby stężała.
Kiedy ciasto wystygnie za pomocą widelca zdrapać z góry trochę ciasta, z którego potem zrobimy "murawę".
Ubić schłodzoną wcześniej śmietanę, pod koniec ubijania dodać fixy. Rozsmarować na cieście. Na śmietanę wysypać pokruszone ciasto, które stworzy nam efekt trawy. Kiedy galaretka stężeje pociąć ją nożem na drobną kosteczkę i posypać ciasto.
Na warstwę galaretki wysypać ziarna granatu.
Wygląda to naprawdę ciekawie, a smakuje wyśmienicie.
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2013/01/pole-minowe-czyli-zielone-ciasto-ze.html