Wykonanie
Przepis na te kotlety mam już od bardzo dawna, jednak wrodzone lenistwo skutecznie odwodziło mnie od ich zrobienia, mimo że
seler należy do
grona moich ulubionych warzyw. Teraz jednak jako dumna posiadaczka maszynki do
mielenia mięsa i szatkownicy w jednym postanowiłam zrobić inaugurację nowego sprzętu.Kotlety wyszły pyszne, ich smaku nie da się porównać do niczego innego, może troszkę przypominają kotlety
rybne, ze względu na swój mocny aromat. Są miękkie, puszyste i soczyste. Z pewnością będą gościć na naszym
stole częściej. Szczególnie, że przy pomocy nowego sprzętu robi je się w mgnieniu oka.
Składniki:1 duży (bardzo)
seler2
jajka1 mała
cebula50 g
pora2 łyżki
mąki1 łyżeczka
musztardysól i
pieprzbułka tartaSeler,
por i
cebulę zetrzeć na tarce. Dodać
mąkę,
jajka i
musztardę. Doprawić do smaku i wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w
bułce tartej i usmażyć jak tradycyjne kotlety.Podawać z
ziemniakami lub
ryżem, u nas w związku z nieustającym lenistwem gospodyni były tylko z surówką z
kapusty.