Wykonanie
Seler to moje ulubione warzywo. Do tej
pory oprócz surówek i sałatek robiłam kotlety z
selera. Przygotowywałam je jednak z obgotowanych plastrów warzywa, panierowałam i smażyłam. Przekonałam się jednak, że placki z poszatkowanego
selera są o niebo lepsze, gdyż łatwiej taką masę można doprawić przed smażeniem, co w poprzedniej wersji nie zawsze mi się udawało.
Na 20 placków:1 duży
seler1 duża
cebula3
jajka3 łyżki
mąkisól,
pieprz,
vegetabułka tarta do panierki
olej do smażenia
Seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Gotujemy w osolonej wodzie ok 8 minut. Wrzucamy na sito do odcedzenia i ostygnięcia. Następnie dodajemy rozbełtane
jajka,
przyprawy i
mąkę. Formujemy placki, obtaczamy w
bułce tartej i smażmy na złoty kolor.