Wykonanie
Usłyszałam kiedyś że tradycja wspólnego klejenia pierogów bardzo zbliża do siebie. Nie wiem czy w przypadku mojej rodziny zdanie to się sprawdza, ale na pewno jest pretekstem do wspólnego śmiechu i dokuczania sobie :D Zbliża natomiast z pewnością aromat świeżo wyciągniętych z piekarnika pierożków :))) Wtedy wszyscy zbierają się ciasno wokół piekarnika.Przepis ten zrobił furrorę podczas sylwestra, nie można go było nie powtórzyć.
Składniki na ciasto:500 g
mąki200 g
masła2
jajkapół łyżeczki
cukru2,5 łyżki
śmietanyłyżeczka
soliSkładniki na farsz:300 g
mięsa mielonego300 g
pieczarekporpapryka czerwonaprzecier pomidorowyoregano,
bazyliapieprz,
sólser żółtyCiasto: wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Wstawić na min. pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować i wykrawać kółka o średnicy ok. 10 cm.Farsz: pokroić
por,
pieczarki i
paprykę. Wszystkie składniki podsmażyć na
oliwie, doprawić i na końcu dodać
przecier pomidorowy wg uznania.Przestudzony farsz nakładać na środek wyciętego kółka, nałożyć plaster
sera i zakleić pieróg. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec ok pół godziny na rumiany kolor w temperaturze 170 stopni.