ßßß Cookit - przepis na Calzone czyli pierogi all'italiano

Calzone czyli pierogi all'italiano

nazwa

Wykonanie

Usłyszałam kiedyś że tradycja wspólnego klejenia pierogów bardzo zbliża do siebie. Nie wiem czy w przypadku mojej rodziny zdanie to się sprawdza, ale na pewno jest pretekstem do wspólnego śmiechu i dokuczania sobie :D Zbliża natomiast z pewnością aromat świeżo wyciągniętych z piekarnika pierożków :))) Wtedy wszyscy zbierają się ciasno wokół piekarnika.
Przepis ten zrobił furrorę podczas sylwestra, nie można go było nie powtórzyć.
Składniki na ciasto:
500 g mąki
200 g masła
2 jajka
pół łyżeczki cukru
2,5 łyżki śmietany
łyżeczka soli
Składniki na farsz:
300 g mięsa mielonego
300 g pieczarek
por
papryka czerwona
przecier pomidorowy
oregano, bazylia
pieprz, sól
ser żółty
Ciasto: wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Wstawić na min. pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować i wykrawać kółka o średnicy ok. 10 cm.
Farsz: pokroić por, pieczarki i paprykę. Wszystkie składniki podsmażyć na oliwie, doprawić i na końcu dodać przecier pomidorowy wg uznania.
Przestudzony farsz nakładać na środek wyciętego kółka, nałożyć plaster sera i zakleić pieróg. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok pół godziny na rumiany kolor w temperaturze 170 stopni.
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2013/01/calzone-czyli-pierogi-allitaliano.html