Wykonanie
Tym razem tajska kuchnia dla odmiany .... kto lubi
owoce morza to zapraszam na wypróbowanie tego dania. Niezwykle aromatyczne , lekko pikantne i lekkie. U mnie szybko zniknęło z garnka :)Właśnie przy tym daniu pierwszy raz gotowałam
bulion z
krewetek i mile się zaskoczyłam efektem ....nie przypuszczałam że z samych pancerzy i głów wyjdzie coś tak pysznego :). A jednak człowiek się uczy każdego dnia....Składniki:400 g
krewetek (z głowami i pancerzami)250 g
kalamarów200 g
białej ryby (u mnie
dorsz)1 szklanka
bulionu rybnego1 łyżka startego
imbiru2 łyżki
oleju3-4
zielone cebulki2-3 łyżki czerwonej pasty
currypuszka
mleczka kokosowego (400ml)3 łodygi
trawy cytrynowej1 łyżka
sosu rybnego2 łyżki
sosu sojowegoopcjonalnie: posiekana
kolendra,
sok z limonkiW pierwszej kolejności przygotowujemy
bulion rybny (polecam zrobić samemu, ale gotowy ze sklepu też będzie dobry):
Bulion z
krewetekpancerze i głowy z
krewetek1 łodyga
selera naciowego4 gałązki świeżej
kolendry4 ziarna
pieprzu czarnego1
liść laurowy1 łyżeczka
soli1 1/2 szklanki
wodyKrewetki należy starannie obrać: odciąć głowy, usunąć pancerze i
krewetkę naciąć wzdłuż grzbietu wyciągająć ten czarny pasek :)Głowy i pancerze wkładamy do garnka razem z pozostałymi składnikami na
bulion i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20-25 minut.
Bulion jest niezwykle aromatyczny i ma ładny lekko
pomarańczowy kolor. Z tych proporcji powinna nam wyjść przynajmniej szklanka
wywaru.
Wywar odcedzamy przez sito i odstawiamy.Rozgrzewamy
olej w woku lub większym rondlu, wrzucamy starty
imbir i pokrojoną na większe kawałki
zieloną cebulkę, podsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy pastę
curry i podsmażamy kolejne 2 minuty. Dodajemy
mleczko kokosowe,
bulion rybny i
trawę cytrynową przekrojoną na pół, gotujemy 1 minutę na małym ogniu. Na końcu dodajemy pokrojoną w większą kostkę
rybę, pokrojone w krążki
kalamary i obrane
krewetki, dolewamy
sos rybny i
sojowy, dusimy do miękkości
owoców morza ok.3 minut.Podawać z
ryżem, danie można posypać posiekaną
kolendrą i dodatkowo skropić
sokiem z limonki.