ßßß Cookit - przepis na Tajskie Curry z Owocami Morza

Tajskie Curry z Owocami Morza

nazwa

Wykonanie

Tym razem tajska kuchnia dla odmiany .... kto lubi owoce morza to zapraszam na wypróbowanie tego dania. Niezwykle aromatyczne , lekko pikantne i lekkie. U mnie szybko zniknęło z garnka :)
Właśnie przy tym daniu pierwszy raz gotowałam bulion z krewetek i mile się zaskoczyłam efektem ....nie przypuszczałam że z samych pancerzy i głów wyjdzie coś tak pysznego :). A jednak człowiek się uczy każdego dnia....
Składniki:
400 g krewetek (z głowami i pancerzami)
250 g kalamarów
200 g białej ryby (u mnie dorsz)
1 szklanka bulionu rybnego
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki oleju
3-4 zielone cebulki
2-3 łyżki czerwonej pasty curry
puszka mleczka kokosowego (400ml)
3 łodygi trawy cytrynowej
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
opcjonalnie: posiekana kolendra, sok z limonki
W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion rybny (polecam zrobić samemu, ale gotowy ze sklepu też będzie dobry):
Bulion z krewetek
pancerze i głowy z krewetek
1 łodyga selera naciowego
4 gałązki świeżej kolendry
4 ziarna pieprzu czarnego
1 liść laurowy
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki wody
Krewetki należy starannie obrać: odciąć głowy, usunąć pancerze i krewetkę naciąć wzdłuż grzbietu wyciągająć ten czarny pasek :)
Głowy i pancerze wkładamy do garnka razem z pozostałymi składnikami na bulion i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20-25 minut. Bulion jest niezwykle aromatyczny i ma ładny lekko pomarańczowy kolor. Z tych proporcji powinna nam wyjść przynajmniej szklanka wywaru. Wywar odcedzamy przez sito i odstawiamy.
Rozgrzewamy olej w woku lub większym rondlu, wrzucamy starty imbir i pokrojoną na większe kawałki zieloną cebulkę, podsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy pastę curry i podsmażamy kolejne 2 minuty. Dodajemy mleczko kokosowe, bulion rybny i trawę cytrynową przekrojoną na pół, gotujemy 1 minutę na małym ogniu. Na końcu dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, pokrojone w krążki kalamary i obrane krewetki, dolewamy sos rybny i sojowy, dusimy do miękkości owoców morza ok.3 minut.
Podawać z ryżem, danie można posypać posiekaną kolendrą i dodatkowo skropić sokiem z limonki.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2014/02/tajskie-curry-z-owocami-morza.html