Wykonanie

Po przygotowaniu tej potrawki na obiad byłam zdumiona intensywnością
sosu pomidorowego idealnie doprawionego anchovies oraz delikatnym smakiem
kurczaka. NIEBO W GĘBIE . Przepis ten wypatrzyłam na stronce www.kwestiasmaku.com , której nawiasem mówiąc jestem ogromną fanką, i napewno nieraz zagości na moim
stole .... tym bardziej że mój małżonek pokochał tego kurczaczka.Składniki (ok.5 porcji):7 nóżek
kurczaka250 ml passaty pomidorowej125 ml
czerwonego wina150 ml
bulionu z kurczaka (intensywnego)4 fileciki anchoi s + 1 łyżka zalewy1 puszka
ciecierzycy3 ząbki
czosnku w łupinkach3
listki laurowe1 łyżeczka sproszkowanej
czerwonej papryki2 łyżeczki
oreganoskórka starta z połowy
cytryny3 ząbki
czosnku starte na tarce2 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Czerwoną paprykę,
oregano,
skórkę cytrynową czosnek oraz
oliwę wymieszać razem i dokładnie posmarować nóżki tą marynatą. Patelnię dobrze rozgrzać i obsmażyć każdą nóżkę po ok. 3 minuty na każdej stronie. Passatę
pomidorową,
wino,
bulion oraz rozdrobnione anchovies połączyć razem i wlać na patelnię z
kurczakiem - doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zawartość patelni przełożyć do naczynia do zapiekania, dodać odsączoną
ciecierzycę,
czosnek oraz
listki laurowe. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminową i wstawić
kurczaka do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok. 45 minut, a kolejne 15 minut już bez pokrywki czy folii.Podawać z
chlebem,
ziemniakami lub
ryżem.Smacznego!!!