ßßß
 
            
         Wykorzystanie czerwonego wina burgundzkiego w tej marynacie nadaje skórze kurczaka czerwony odcień a mięso uzyskuje wyjątkową głębię smaku. Dodanie kawałków czosnku z marynaty pod skórę grillowanego kurczaka zintensyfikuje dodatkowo jego smak. Tak grillowanego kurczaka proponujemy podawać z pieczonymi ziemniaki.Składniki:2 szklanki czerwonego wina1   ½ łyżeczki solidnych1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu¼ szklanki oliwy z oliwek2 łyżki świeżo posiekanych liści oregano8 ząbków czosnku pokrojonych w paski4 kawałki kurczaka ze skórą, (najlepiej udka albo piersi)Przygotowanie:W średniej wielkości misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka umieścić w dużym zamykanym worku foliowym albo w zamykanym naczyniu. Zalać go przygotowaną marynatą. Marynować w lodówce przez co najmniej 6 godzin ale nie dłużej niż 24 godziny. Przed wyłożeniem kurczaka na ruszt , wyjąć z marynaty kawałki czosnku i wcisnąć je pod skórę.Czerwone wina burgundzkie są doskonałym wyborem do tej marynaty, ale jeśli wolimy możemy do niej wypróbować inne czerwone wina.
Wykorzystanie czerwonego wina burgundzkiego w tej marynacie nadaje skórze kurczaka czerwony odcień a mięso uzyskuje wyjątkową głębię smaku. Dodanie kawałków czosnku z marynaty pod skórę grillowanego kurczaka zintensyfikuje dodatkowo jego smak. Tak grillowanego kurczaka proponujemy podawać z pieczonymi ziemniaki.Składniki:2 szklanki czerwonego wina1   ½ łyżeczki solidnych1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu¼ szklanki oliwy z oliwek2 łyżki świeżo posiekanych liści oregano8 ząbków czosnku pokrojonych w paski4 kawałki kurczaka ze skórą, (najlepiej udka albo piersi)Przygotowanie:W średniej wielkości misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka umieścić w dużym zamykanym worku foliowym albo w zamykanym naczyniu. Zalać go przygotowaną marynatą. Marynować w lodówce przez co najmniej 6 godzin ale nie dłużej niż 24 godziny. Przed wyłożeniem kurczaka na ruszt , wyjąć z marynaty kawałki czosnku i wcisnąć je pod skórę.Czerwone wina burgundzkie są doskonałym wyborem do tej marynaty, ale jeśli wolimy możemy do niej wypróbować inne czerwone wina.