Wykonanie
Jestem amatorem jeśli chodzi o
torty. Ale ten, aż tak źle nie wygląda? Nie mam za bardzo cierpliwości do ich zdobienia, ale myślę że nie wyszedł taki zły :DDo tego został zjedzony migusiem - to chyba plus ;)Ojczyzną
tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce po raz pierwszy pojawiły się na dworze królowej
Bony. Ciasto może być
biszkoptowe, kruche, smakowe (
czekoladowe,
kakaowe). Nasącza się je
alkoholami lub aromatami. Masa również bywa różna, począwszy od
dżemów,
konfitur, kremów, i mas
śmietankowych.W Polsce upowszechnił się zwyczaj pieczenia
tortu na specjalne okazje, jak urodziny, wesele. Bardzo podobne ciasta np. w
języku angielskim nie są nazywane
tortami (
torte), a ciastami (birthday
cake, wedding
cake).Ale czy u mnie musi być okazja? Raczej nie.Trochę przyjemności, tak bez okazji, nigdy za wiele ;)

Składniki:Ciasto
biszkoptowe:6 jajszklanka
cukruszklanka
maki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
octu lub
spirytusu1 łyżka
oliwyMasa:500ml
śmietanki 36%250g
serka mascarponecukier puder do smaku
malinykonfitura malinowa
Wykonanie:Całe
jaja ubijamy na puch z
cukrem ok 15 minut. Następnie, powoli dosypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.Dodajemy
spirytus i
oliwę.Mieszamy. Tortownice o średnicy 24cm , smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i pieczemy przez 20-25 minut w 180C.
Biszkopt kroimy na dwa blaty,najlepiej robić to następnego dnia.
Śmietankę kremówkę, dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem( dowolna ilość). W oddzielnej misce miksujemy
serek mascarpone, następnie dodajemy go do ubitej kremówki. Chwile miksujemy do połączenia się składników.Dolny blat
biszkoptu smarujemy
konfiturą malinową. Wykładamy połowę masy śmietanowej, a na nią
maliny. Nakładamy drugi blat i robi to samo co z pierwszym. Schładzamy w lodówce iiiii... :) Gotowe

Smacznego!!!