Wykonanie
Kuchnię włoską w rejonie Neapolu rozsławili na świecie emigranci z Południa.To dzięki nim pizza napolitana zdobyło sobie miano królowej jedzenia na wynos.Jedna z najstarszych pizzeri jest w Neapolu - Sorbillo, w której ludzie
stoją w kolejce w okół
budynku,by spróbować klasycznej margheritty. Istnieje taka różnorodność odmian pizzy, z których wiele jest do niczego, że Włosi chcą tym autentycznym nadać oznaczenie DOC(Denominazione di Origine Controllara), jak w przypadku win...Wczesne odmiany pizzy to kawałki ciasta, z którego wypiekano placek i sprawdzano w ten sposób temperaturę w piekarniku . Nadziewanie i sprzedaż pizzy na wynos w XVIII i XIX w. było charakterystyczne dla kuchni CUCINA POVERA (kuchnia biednych).Stopniowo pojawiały się nowe składniki nakładane na wierzch placka, a wśród nich
pomidory.Pizza stała sie popularną przekąską ( choć znalazła również wielu wrogów).W 1889r. słynny neapolitański producent pizzy -Rafaelle Esposito - przygotował pizze dla królowej Małgorzaty,układając na niej składniki w kolorach włoskiej flagi -
pomidory,
bazylię i
mozzarellę.Pizza okazała się
hitem,a w latach wzmożonej emigracji Włochów - 50. i 60. XX w.zachwycił się nią cały świat.Dzisiaj Włosi konsumują ponad 7 mln pizz dziennie.

Składniki: na 2 pizze:500g
mąki10g
soli10g świeżych
drożdży325ml letniej
wodybułka tarta do podsypaniaWierzch:8
pomidorków koktajlowych
przecier pomidorowysól,
pieprz4 łyżki
oliwy25g
parmezanu ,lub innego
żółtego serakilka liści
bazyli i
suszone oregano150g
mozzarelli
Wykonanie:Rozgrzej piekarnik do 250C.
Mąkę i
sól wsyp do dużej miski. W letniej wodzie rozpuść
drożdże i stopniowo dodawaj do
maki. Ugniataj przez ok 8 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

W tym czasie umyj
pomidorki i pokrój na ćwiartki. Do garnuszka wlej
oliwę , dodaj zgnieciony ząbek
czosnku, chwile podsmaż i dodaj
pomidorki.

Duś aż
pomidory zrobią się miekkie. Następnie dolej
przecier pomidorowy, dopraw do smaku i zostaw na małym ogniu, niech sos troche odparuję.


Czysty blat oprósz
mąką i rozłóż na nim ciasto, podziel na 2 części, rozciągając na kształt koła o średnicy 35-40cm. Postaraj się nie rozerwać ciasta. Brzegi zostaw grubsze.

Na każdym blacie rozprowadź
pomidory - nie za dużo żeby ciasto nie namokło.
Skrop oliwą, posyp
serem żółtym, dodaj kilka listków
bazylii, posyp
oregano, możesz od razu dodać
mozzarellę.

Włóż na rozgrzany kamień, za pomocą
łopatki do pizzy i piecz ok 10 minut. Wyjmij,
skrop oliwą i konsumuj od razu :) prosta w przygotowaniu, a smakuje nieziemsko ;)
Buon Appetito!