Wykonanie
Kurki najlepiej przyprawić prosto i klasycznie -
solą i
pieprzem grubo mielonym. Do tego
cebulka,
koperek,
natka pietruszki lub tak jak u mnie
Tymianek , którego jestem wielką fanką. Walory smakowe
kurek podkreślą
śmietana czy
masło. Niemniej tak wytrawne dodatki jak
pomidory suszone, czy
białe wino odsłonią inną, bardziej europejską stronę smaku
polskich grzybów.Przepis jest bardzo prosty, a potrawa lekka i bardzo smaczna. Do dzieła.

Składniki na 1 porcję:120g
makaronu spaghetti150g
kurekgruboziarnista
sól morskaświeżo zmielony
pieprz2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
masła150 ml białego
wytrawnego winaświeży
tymianek1 mała
cebula2 łyżki
jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.Rozgrzewamy patelnie z
oliwą i odrobina
masła. Wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę,chwile dusimy.

Wrzucamy
kurki ,smażymy na średnim ogniu,aż wyparuję
woda.Dodajemy
sól i
pieprz. Dolewamy
wytrawnego białego wina,czekamy aż odparuję,wtedy dodajemy 2 łyżki
jogurtu i
tymianek,mieszamy.

Gdy
makaron jest już gotowy, dodajemy go do naszego sosu z
kurkami i wszystko dokładnie mieszamy. Niech obtoczy się w sosie.

Wykładamy na talerz i dekorujemy świeżym
tymiankiem i
rozmarynem. Gotowe.


Smacznego!!!