Wykonanie
Bułka ta jest bardzo popularna na Węgrzech i w Turcji i nie tylko. Jest tradycyjnie pieczona w popiele w kominku, a następnie w piecu, podobnie jak focaccia. Jest wiele wersji pogácsy, jednak niektóre składniki pozostają takie same:
mąka,
jaja,
śmietana,
masło,
mleko. Słowo to pochodzi od łacińskiego Panis focacius tj. panis(
chleb).Istnieje wiele tradycyjnych wersji, najczęściej są okrągłe,można robić je z
żółtym serem, dodawać różnych przypraw. Ja osobiście dodałam
kminku do ciasta, ale równie dobrze będzie smakowało z
sezamem,
papryką,
słonecznikiem,
makiem itp. Można podawać ją na gorąco lub normalnie jako
chleb. Wypełniona
twarogiem lub
serem feta jest uważana za specjalność ;) Polecam

Składniki:500g
mąki10g
drożdży100g
masłapół szklanki
mleka100ml
śmietany 12%łyżeczka
cukru pudru1
jajosól do smaku
kminek
Wykonanie:Najpierw wyrabiamy ciasto.
Mąkę,
cukier,
sól,
drożdże , miękkie
masło,
śmietanę ,
mleko i
kminek mieszamy i wyrabiamy na jednolite ciasto.Rozwałkowujemy je na duży prostokąt , następnie składamy na pół i jeszcze raz na pół i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 1cm może być troszkę grubszy.Nacinamy wierzch w kratkę. Szklanka wycinamy bułeczki i układamy na blaszce do pieczenia.Na koniec należy je posmarować rozbełtanym
jajkiem i piec w piekarniku przez 30 minut w 160C.Przepis pochodzi "zpasjidogotowania"

Jó étvágyat!!!