Wykonanie
Sznycle panierowane
pieprzem ziołowym.Niektórzy pomyśleliby, że to nie do zjedzenia,ale to nie jest
pieprz czarny ,także nie obawiajcie się ;) Są przepyszne i szybkie w przygotowaniu. W przepisie powinien być jeszcze
boczek i
cebula,ale ja je pominęłam,są tylko dekoracją sznycli.Jeszcze jedno,pamiętajcie,
piwo to podstawa do tego obiadu ;)Składniki na 2 osoby:4 schaboszczaki,
musztarda,1-2 opakowania
pieprzu ziołowego,łyżka
mąki pszennej,
smalec lub
olej,8 średnich
ziemniaków,pół paczki
kapusty kiszonej ,1
jabłko,
oliwa z oliwek,
sól,szczypta
cukru (dosłownie odrobina),
koperek,
PIWO,

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości,na koniec posypujemy
koperkiem.
Kapustę kiszoną przekładamy do miseczki,ścieramy
jabłko na dużych oczkach ,polewamy
oliwą,przyprawiamy
pieprzem i odrobiną
cukru,ewentualnie
solą, jeśli jest taka potrzeba.Wszystko dokładnie mieszamy.
Schabowe kroimy na grube plastry,płuczemy i solimy.
Pieprz ziołowy i
mąkę mieszamy razem. Każdego sznycla smarujemy
musztardą z obu stron i panierujemy w
pieprzu ziołowym. Smażymy na rozgrzanym
oleju.Przed wlaniem
piwa,włóżcie kufle do zamrażarki,niech się oszronią i wtedy możemy przelewać.
Piwo jest dłużej chłodniejsze ;) Pyszności!!


Dobrou chuť !!