Wykonanie
Trochę kalorycznie,ale kto by się tym przejmował,raz się żyję ;) Od tygodnia chodzą za mną domowe frytki z
kurczakiem w cieście naleśnikowym, smażonym na głębokim
oleju.Takie grzeszki kocham.Ulubione danie dzieci, więc uważajcie :P Jest przepyszne. ;)Składniki na 2 porcje:Na ciasto do filetów:szklanka
mleka,szklanka
mąki,szczypta
soli,szczypta
pieprzu,pół łyżeczki
proszku do pieczenia,dodatkowo :filet podwójny,8 średnich
ziemniaków,
jogurt naturalny,łyżeczka
majonezu,
czosnek,świeża
bazylia,
zioła prowansalskie,
sól ziołowa,
olej,
Wykonanie:Przygotowanie frytek:
Ziemniaki obieramy,kroimy w grube paski. Kładziemy na ręcznik kuchenny i osuszamy.Smażymy w głębokim
oleju,na złoty kolor.Gotowe frytki odsączyć na ręczniku kuchennym z nadmiaru
oleju.Przygotowanie ciasta:
Mleko ,
mąkę,
sól,
pieprz i
proszek do pieczenia, mieszamy razem na gęste ciasto naleśnikowe. Filety kroimy na grube kawałki, solimy,zanurzamy kawałki
mięsa w cieście naleśnikowym i smażymy na głębokim ,dobrze rozgrzanym
oleju, do zarumienienia z każdej strony.Przygotowanie sosu:
Jogurt mieszamy z
majonezem, z drobno posiekanym
czosnkiem ,świeżą
bazylia i
ziołami prowansalskimi.Doprawiamy do smaku
solą ziołową. Dobrze, jeśli sos schłodzi się troszkę w lodówce,jest smaczniejszy :)Filety i frytki podawać od razu po usmażeniu razem z sosem.Frytki solimy
solą ziołową.
Smacznego!