ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z nadzieniem ruskim i dipem czosnkowym

Naleśniki z nadzieniem ruskim i dipem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Ziołowy czar pod złocistym woalem...
Naleśniki z nadzieniem ruskim i dipem czosnkowym bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Kiedy usłyszałam o nich po raz pierwszy, pomyślałam hmm ciekawe, ale nie spodziewałam się szału. Tymczasem kompozycja okazała się genialna - naleśniki o delikatnym smaku, mocno ziołowo-pieprzny farsz, a do tego ostry czosnkowy dip. Spróbujcie i zaczarujcie się! a później napiszcie, jak bardzo Wam smakowały. :)
Ja za inspirację dziękuję Rafałowi P.
Składniki na 6 naleśników:
- na nadzienie:
8 ziemniaków,
250 g sera białego,
łyżka masła,
cebula,
sól,
pieprz ziołowy.
-na naleśniki:
220 g mąki (półtorej szklanki) pszennej,
2 jajka,
200 ml mleka,
150 ml wody,
2 szczypty soli,
2 łyżki masła lub oleju (do smażenia).
-na dip czosnkowy:
mały jogurt grecki (150g),
duży ząbek czosnku,
pół łyżeczki ziół prowansalskich lub innych ulubionych ziół,
sól,
pieprz do smaku.
Jak to zrobić?
Nadzienie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez 25 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w drobne piórka i smażymy na patelni na łyżce masła do zarumienienia, czyli około 5 minut.
Do ugotowanych, lekko przestudzonych i odcedzonych ziemniaków dodajemy ser biały, rozdrabniamy i mieszamy je ze sobą za pomocą praski do ziemniaków.
Następnie dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy farsz solą oraz ziołowym pieprzem i mieszamy raz jeszcze.
Naleśniki:
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, wbijamy dwa jajka, a następnie wlewamy mleko i wodę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą ubijaczki do jajek lub miksera.
Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy pół łyżeczki masła i rozlewamy na niej porcję ciasta naleśnikowego. Kiedy naleśnik zarumieni się przewracamy go na drugą stronę.
Na naleśniki nakładamy farsz, zwijamy je w rulony, a następnie przekrawamy na połówki.
Naleśniki ozdobić można liśćmi bazylii.
Dip czosnkowy:
Jogurt mieszamy ze startym na tarce lub zgniecionym w prasce ząbkiem czosnku.
Przyprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/06/nalesniki-z-nadzieniem-ruskim-i-dipem.html