Wykonanie
Ziołowy czar pod złocistym woalem...

Naleśniki z nadzieniem ruskim i dipem
czosnkowym bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Kiedy usłyszałam o nich po raz pierwszy, pomyślałam hmm ciekawe, ale nie spodziewałam się szału. Tymczasem kompozycja okazała się genialna - naleśniki o delikatnym smaku, mocno
ziołowo-
pieprzny farsz, a do tego ostry
czosnkowy dip. Spróbujcie i zaczarujcie się! a później napiszcie, jak bardzo Wam smakowały. :)Ja za inspirację dziękuję Rafałowi P.

Składniki na 6 naleśników:- na nadzienie:8
ziemniaków,250 g
sera białego,łyżka
masła,
cebula,
sól,
pieprz ziołowy.-na naleśniki:220 g
mąki (półtorej szklanki) pszennej,2
jajka,200 ml
mleka,150 ml
wody,2 szczypty
soli,2 łyżki
masła lub
oleju (do smażenia).-na dip
czosnkowy:mały
jogurt grecki (150g),duży ząbek
czosnku,pół łyżeczki
ziół prowansalskich lub innych ulubionych
ziół,
sól,
pieprz do smaku.

Jak to zrobić?Nadzienie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez 25 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w drobne piórka i smażymy na patelni na łyżce
masła do zarumienienia, czyli około 5 minut.Do ugotowanych, lekko przestudzonych i odcedzonych
ziemniaków dodajemy
ser biały, rozdrabniamy i mieszamy je ze sobą za pomocą praski do
ziemniaków.Następnie dodajemy podsmażoną
cebulę, doprawiamy farsz
solą oraz
ziołowym pieprzem i mieszamy raz jeszcze.Naleśniki:Do miski wsypujemy
mąkę i szczyptę
soli, wbijamy dwa
jajka, a następnie wlewamy
mleko i
wodę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą ubijaczki do
jajek lub miksera.Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy pół łyżeczki
masła i rozlewamy na niej porcję ciasta naleśnikowego. Kiedy naleśnik zarumieni się przewracamy go na drugą stronę.Na naleśniki nakładamy farsz, zwijamy je w rulony, a następnie przekrawamy na połówki.Naleśniki ozdobić można liśćmi
bazylii.Dip
czosnkowy:
Jogurt mieszamy ze startym na tarce lub zgniecionym w prasce ząbkiem
czosnku.Przyprawiamy
ziołami,
solą oraz
pieprzem.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))