Wykonanie
W sklepach i na straganach coraz częściej spotykamy
dynię. To
pomarańczowe warzywo jest niekwestionowanym symbolem jesieni.
Dynię najczęściej jadam w dwóch postaciach: jako placuszki
dyniowe z
kozim serem albo zupę-krem. Tym razem do prezentacji wybrałam drugie z dań, nic bardziej nie rozgrzewa i dodaje energii w chłodny wrześniowy wieczór jak gorąca i sycąca zupa.

Składniki:½ średniej dyni1 ½ szklanki
bulionu warzywnego1
cebula1
papryka żółtagotowane w rosole lub parowarze rozmrożone warzywa:
ziemniak,
marchew,
por,
kukurydza,
fasolka szparagowasól,
pieprzoliwa z oliwekparmezanopcjonalnie jako dodatki: grzanki lub
ryżPrzygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry, wybieramy ze środka miąższ z pestkami i wyrzucamy (pestki możemy zasuszyć), a pozostałą część kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy
cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kosteczkę
żółtą paprykę i smażymy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy
bulion (używam mrożony rosół z niedzieli albo gotuję
bulion na niewielkim kawałku
kurczaka).
Mieszankę warzyw (wybrałam gotową, mrożoną) dodajemy do przesmażonej
cebuli i na chwilę pozostawiamy na ogniu (gdy mam mało czasu przyspieszam przygotowanie zupy i gotuję warzywa oraz
dynię jednocześnie w parowarze). Do wrzącego
bulionu dodajemy przesmażone warzywa i mieszamy całość.
Dynię można ugotować w trojaki sposób: 1. wrzucić na początek na patelnię i przesmażyć do miękkości, a następnie dodać do
bulionu, po zagotowaniu zblendować całość; 2. od razu wrzucić do
bulionu i gotować wszystkie warzywa razem; 3. mój sposób – ugotować w parowarze.Gdy wszystkie warzywa zagotują się wraz w
bulionem,
pora dodać
przyprawy. Gorącą zupę podajemy z dodatkiem startego
parmezanu i łyżką śmietany/jogurtu naturalnego. Świetnie smakuje z grzankami lub ugotowanym
ryżem.Smacznego!






Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)