ßßß
Składniki:½ średniej dyni1 ½ szklanki bulionu warzywnego1 cebula1 papryka żółtagotowane w rosole lub parowarze rozmrożone warzywa: ziemniak, marchew, por, kukurydza, fasolka szparagowasól, pieprzoliwa z oliwekparmezanopcjonalnie jako dodatki: grzanki lub ryżPrzygotowanie:Dynię obieramy ze skóry, wybieramy ze środka miąższ z pestkami i wyrzucamy (pestki możemy zasuszyć), a pozostałą część kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę i smażymy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy bulion (używam mrożony rosół z niedzieli albo gotuję bulion na niewielkim kawałku kurczaka).Mieszankę warzyw (wybrałam gotową, mrożoną) dodajemy do przesmażonej cebuli i na chwilę pozostawiamy na ogniu (gdy mam mało czasu przyspieszam przygotowanie zupy i gotuję warzywa oraz dynię jednocześnie w parowarze). Do wrzącego bulionu dodajemy przesmażone warzywa i mieszamy całość.Dynię można ugotować w trojaki sposób: 1. wrzucić na początek na patelnię i przesmażyć do miękkości, a następnie dodać do bulionu, po zagotowaniu zblendować całość; 2. od razu wrzucić do bulionu i gotować wszystkie warzywa razem; 3. mój sposób – ugotować w parowarze.Gdy wszystkie warzywa zagotują się wraz w bulionem, pora dodać przyprawy. Gorącą zupę podajemy z dodatkiem startego parmezanu i łyżką śmietany/jogurtu naturalnego. Świetnie smakuje z grzankami lub ugotowanym ryżem.Smacznego!




Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)