Wykonanie
Wielkanoc od wieków kojarzona jest z
jajkami. Na
stole nie może zabraknąć ani tych święconych, ani tych w nieco bardziej wykwintnych postaciach. Dziś prezentuję moje ulubiony farsz, którym wypełniam ugotowane na twardo
jaja. W takim wydaniu świąteczne
jajka nie tylko smakują wyśmienicie, ale także pięknie prezentują się na wielkanocnym
stole.

Składniki:5 ugotowanych na twardo
jajek¼
czerwonej paprykipuszka
tuńczyka w sosie własnym (odsączone
mięso) lub ½ wędzonego
pstrąga½ dużego
ogórka kiszonego¼ puszki
kukurydzy (odsączona)garstka czarnych
oliwek drylowanych¼
czerwonej cebulijogurt naturalny (gęsty)/serek homogenizowanysiekane
migdałykilka
pomidorków koktajlowych
majonezprzyprawy:
sól,
pieprzPrzygotowanie:Ugotowane
jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Wyjmujemy
żółtka i rozgniatamy je w miseczce za pomocą noża.
Pastę jajeczną należy wzbogacić o pozostałe składniki, zatem dodajemy: odsączonego
tuńczyka (lub rozdrobnione
mięso z
pstrąga), pokrojoną w drobną kosteczkę połówkę
ogórka kiszonego i
paprykę,
kukurydzę, pokrojone
czarne oliwki, 2 łyżki jogurtu/serka homogenizowanego oraz 1 łyżkę
majonezu. Farsz przyprawiamy
solą i
pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy.Tak powstałym farszem
rybno-jajecznym nadziewamy puste wnętrza połówek ugotowanych jaj. Talerz z nadziewanymi
jajkami posypujemy siekanymi
migdałami. Możemy dodatkowo ozdobić go siekanym
szczypiorkiem lub
rzeżuchą. Resztę farszu możemy użyć jako pastę do kanapek.Smacznego!







Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)