Wykonanie
Po świątecznym obżarstwie zdecydowałam się na lżejszy obiad, który może być też pyszną przekąską. Faszerowana, pieczona
papryka jest wprost idealnym daniem, które: syci a nie zapycha, smakuje a nie dodaje zbędnych kalorii. I ten farsz z dodatkiem
sera feta – pychota!

Składniki:
czerwona papryka1/3 opakowania
sera feta100 g
świeżego szpinaku½
czerwonej cebuligarstka
kukurydzy z puszki (odsączona)2 ząbki
czosnkugarstka
ziaren słonecznika2 łyżeczki siekanych
migdałówprzyprawy:
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Paprykę myjemy, kroimy na pół i usuwamy część nasienną.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na chwilkę na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką
oliwy. Po minucie dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Po chwili patelnię zdejmujemy z ognia.
Szpinak myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Do miski wrzucamy
szpinak, lekko zeszkloną
cebulę,
kukurydzę, rozdrobniony
ser feta, siekane
migdały i
ziarna słonecznika. Dodajemy
sól i
pieprz. Mieszamy składniki, a następnie farszem napełniamy po łówki
papryki. Wierzch możemy posypać odrobiną startego
parmezanu albo
sera gouda (nie użyłam tym razem
sera, ale polecam). Blaszkę z
papryką wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni C) na około 10 minut. Faszerowana
papryka doskonale smakuje z
kurczakiem z grilla lub innym drobiem.Smacznego!





Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)